Noi informații de la Ministerul Sănătății. Sursa citată vine cu câteva precizări referitoare la utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear. Astfel, reprezentanții Ministerului susțin că aceasta nu trebuie utilizată în mod profilactic, în contextul în care poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

Totodată, în cazul în care are loc un incident nuclear, aceasta trebuie administrată doar în primele ore.

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”, arată Ministerul Sănătății.

Când trebuie administrată iodura de potasiu

Sursa citată mai arată că produsul urmează să fie distribuit către populație în fiecare județ, în cazul în care într-adevăr, o astfel de tragedie ar avea loc.

„Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, mai arată sursa citată.

De menționat este faptul că, până acum nu există motive de îngrijorare. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat vineri că autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută, iar măsurătorile de astăzi dimineața arată niveluri normale de radiații, după atacul de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Trebuie să fie îngrijorați românii?

„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse”, a spus acesta.

Totodată, el a mai adăugat că nu există motive de îngrijorare în rândul populației, subliniind faptul că Agenția pentru Protecția Mediului măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă vor fi oferite informații în timp real cu privire la nivelul de radiații.

„Nu există nici un pericol pentru populația din România”, a mai scris vineri dimineața pe Facebook Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Precizările ministrului vin în contextul în care Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală. Ulterior, forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale.