Duminică, 5 septembrie, a fost o zi tristă pentru România. După ce dimineaţă s-a aflat despre moartea lui Ivan Paţaichin, duminică seara a încetat din viaţă şi actorul Ion Caramitru.
Care au fost cauzele morţii marelui actor?
Unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti din 2005, Ion Caramitru (79 de ani) era internat la Spitalul Elias din Capitală.
La începutul lunii august, Caramitru s-a îmbolnăvit şi a fost nevoit să renunţe la spectacolele în care era programat să apară. Medicii de la Spitalul Elias i-au descoperit atunci o infecţie în sânge. Din păcate, tratamentul nu a dat rezultatele, relatează stirileprotv.ro. Mai mult, unele surse vorbesc şi despre un atac vascular cerebral ce ar fi avut loc înainte de decesul înregistrat duminică seara.
De-a lungul carierei sale, Ion Caramitru a jucat sute de roluri în filme şi mai ales pe scena teatrelor. El a avut şi o contribuție importantă în timpul Revoluției din decembrie 1989. Între decembrie 1996 şi decembrie 2000, Caramitru a deţinut funcţia de ministru al Culturii, în guvernele conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu.
“Vorbesc de un mare actor, că vorbesc de un mare regizor, că vorbesc de directorul Teatrului Național I.L. Caragiale în anul Caragiale, putem spune foarte multe, dar cred că putem reduce totul la numele Ion Caramitru, care este un brand al teatrului românesc”, spunea despre acesta actorul George Ivaşcu, atunci când Caramitru o primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.
A curs imediat cu mesaje de condoleanţe
“Alături de Regele Mihai I și de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei Române, precum și un adevărat prieten”, au transmis şi reprezentanţii Casei Regale, după aflarea veştii triste privind decesul marelui actor.
“Mi-l amintesc cu multă durere, este o mare pierdere pentru teatrul românesc. Eu cu Caramitru am fost prieteni și încă sunt și voi fi, din anii 60 suntem prieteni, de când el era student și eu devenisem deja actor.
E o pierdere uriașă pentru teatrul românesc, este o emblemă care a picat în momentul ăsta și care nu poate fi înlocuită. Un actor mare, un regizor deosebit, fondatorul UNITER, directorul Teatrului Național.
A fost un om absolut nemaipomenit, un om cum nu o să mai fie în teatrul românesc cel puțin în următorii 10 ani, o mare, îngrozitoare pierdere pentru teatrul românesc este plecarea lui Pino dintre noi”, a declarat şi Victor Rebengiuc, duminică seara, pentru Digi24.
“Astăzi este o zi tristă pentru țara noastră. Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat. Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită!”, a scris şi preşedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de socializare.