Spre deosebire de milioane de alţi români, Ion Ţiriac a fost unul dintre copiii răsfăţaţi ai comunismului, din postura sa de tenismen, însă asta a venit la pachet şi cu o atenţie sporită din partea Securităţii.
Revoluţia l-ar fi prins pe actualul miliardar cu gradul de locotenent-colonel în cadrul MAI
Cariera lui Ion Ţiriac avea să fie legată mult timp şi de Ministerul de Interne. „În 1989, Ion Țiriac avea gradul de locotenent-colonel în cadrul Ministerului de Interne, dar acest lucru nu a putut fi confirmat oficial”, se arată într-un material realizat de Evenimentul Istoric, scrie evz.ro.
Pe când avea doar 21 de ani, în anul 1960, Ion Ţiriac a fost încadrat ca sublocotenent de Miliţie în cadrul Secţiei de tenis a Clubului Sportiv „Dinamo” Bucureşti, subordonat Ministerului Afacerilor Interne. Cu un an în urmă, Ţiriac venise prin transfer de la Braşov.
Graţie performanţelor sale sportive la nivelul României, dar şi a celor internaţionale, UTM-istul Ion Ţiriac a fost avansat la excepţional, ajungând în 1965 la gradul de locotenent major de Miliţie.
Ion Ţiriac, decorat de Nicolae Ceaşescu la vârstă de 25 de ani
Pe 9 aprilie 1965, cu o lună înainte să împlinească 26 de ani, locotenentul major Ţiriac I. Ion a fost decorat cu Medalia „În Serviciul Patriei Socialiste”, clasa a II-a, pentru cinci ani de vechime în unităţile militarizate ale Ministerului Afacerilor Interne.
Tot atunci, prin acelaşi act normativ, au fost decoraţi şi celebrii fotbalişti dinamovişti Ion şi Lică Nunweiler, care erau la acea dată încadraţi în Miliţie cu gradul de căpitan, respectiv locotenent major.
În octombrie 1971, echipa reprezentativă a României a ajuns în finala Cupei Davis, pierdută, din păcate, în faţa americanilor. Pentru finala disputată, tenismenilor Ilie Năstase şi Ion Ţiriac li s-a acordat Ordinul „Muncii”, clasa I, pentru merite deosebite în activitatea sportivă, notează militiaspirituala.ro.
Securitatea îl ţinea sub observaţie pe Ion Ţiriac
Acest lucru nu era greu de bănuit, având în vedere că jucătorul de tenis reprezenta, alături de Ilie Năstase și de gimnasta Nadia Comăneci, unul din produsele de succes ale Republicii Socialiste România. Acest „produs” trebuia tratat însă cu multă atenție de către Securitate, având mult mai multă libertate de mișcare decât un cetățean obișnuit.
În materialul următor puteţi afla şi ce anume conţine dosarul Securităţii cu privire la Ion Ţiriac.
Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin