Adevărul despre laptele de soia. Cât de sănătos este, de fapt

lapte de soia

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre laptele de soia. Deși laptele de soia este clasificat drept „ultra-procesat”, experții susțin că este o alternativă nutritivă la laptele de vacă. Potrivit unui studiu recent, laptele de soia ar putea avea beneficii mari pentru sănătatea inimii.

Adevărul despre laptele de soia. Cât de sănătos este, de fapt?

Adevărul despre laptele de soia. Deși laptele de soia este clasificat drept „ultra-procesat”, experții susțin că este o alternativă nutritivă la laptele de vacă. Potrivit unui studiu recent, laptele de soia ar putea avea beneficii mari pentru sănătatea inimii.

Cercetările realizate la Universitatea din Toronto au descoperit că, în general, consumul de lapte de soia poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a lipidelor din sânge, considerați factori de risc pentru bolile de inimă. Publicat în BMC Medicine și finanțat de Soy Nutrition Institute Global (SNI) și United Soybean Board, cercetarea a analizat 17 studii de control randomizate pentru a determina aceste efecte asupra sănătății.

Reducerea colesterolului non-HDL și scăderea tensiunii arteriale

Descoperirile au indicat o reducere moderată a colesterolului non-HDL, care include tot colesterolul „rău”. Laptele de soia a fost legat și de reducerea tensiunii arteriale și de inflamația ușor redusă.

Alte rezultate privind sănătatea, inclusiv controlul glicemic și funcția rinichilor, nu au variat între laptele de soia și laptele de vacă.

Descoperire surprinzătoare

Majoritatea laptelui de soia este clasificat drept „ultra-procesat” și s-a constat că are mult zahăr adăugat, potrivit unui comunicat de presă al SNI.

„Studiul nostru a constatat că laptele de soia cu zahăr adăugat are beneficii pentru sănătate, similare laptelui de soia fără zahăr adăugat”, se arată în comunicat.

Această descoperire a fost una surprinzătoare pentru echipa de cercetare, potrivit autorului principal al studiului, Madeline Erlich.

„Rezultatele analizei arată că, la adulți, consumul de lapte de soia atât îndulcit, cât și neîndulcit poate îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, fără a afecta markerii inflamației”, a scris ea.

Cercetătorii au încercat să înțeleagă dacă alimentele bogate în nutrienți, proteine din plante, cum ar fi laptele de soia, pot fi incluse într-o dietă sănătoasă pentru inimă, în ciuda faptului că sunt clasificate drept „ultra-procesate”.

„Un american din trei este familiarizat cu termenul ”alimente ultraprocesate”, chiar dacă nu există un consens științific cu privire la definiție”, a spus Erlich.

„Multe alimente clasificate ca ”ultra-procesate” sunt foarte apreciate de alte sisteme de clasificare a alimentelor utilizate în întreaga lume”, subliniază ea.

Această ultimă cercetare s-a concentrat pe caracteristicile laptelui de soia, benefice pentru inimă, Elrich amintind că în mai multe studii s-a demonstrat că soia poate preveni boli precum cancerul.

Lapte de soia sau lapte de vacă?

Dr. Mark Messina, director global la SNI pentru știința și cercetarea nutriției, a remarcat că laptele pe bază de plante a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani. De aceea, este important să „înțelegem pe deplin efectele sale asupra sănătății, deoarece variază în compoziție”, a declarat el.

„Actuala analiză arată că laptele de soia, indiferent are avantaje pentru sănătatea cardiometabolică”, a comentat el.

„Aceste constatări confirmă ghidurile dietetice pentru americani, care susțin că laptele de soia este singurul lapte vegetal care poate fi un înlocuitor adecvat pentru laptele de vacă”, a adăugat medicul.

Laptele de soia fortificat include niveluri de proteine, calciu și vitamina D

Laptele de soia fortificat include niveluri de proteine, calciu și vitamina D care sunt comparabile cu ale laptelui de vacă și are mai puține grăsimi saturate. Conținutul total de zahăr al laptelui de soia este cu aproximativ 60% mai mic decât din laptele de vacă, potrivit SNI.

Erlich susține că laptele de soia este „singura alternativă adecvată, din punct de vedere nutrițional, la laptele de vacă” care poate furniza „proteine de înaltă calitate, similare proteinelor animale”. O cană de lapte de soia conține 7 până la 8 grame de proteină din soia, ceea ce este comparabil cu cantitatea de proteine din laptele de vacă.