Ce este laptele organic
Laptele organic diferă de laptele de vacă convențional prin profilul său nutritiv și practicile agricole. Pentru a fi etichetat ecologic, laptele trebuie să provină de la vaci crescute într-o fermă ecologică certificată în conformitate cu standarde stricte de agricultură, potrivit Health.com.
Aceste reglementări includ hrănirea animalelor cu produse furajere 100% organice, accesul la pășuni în aer liber pe tot parcursul anului și practici de management preventiv pentru a le menține sănătoase.
De asemenea, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) interzice utilizarea antibioticelor, hormonilor de creștere sintetici sau a conservanților în agricultura ecologică a produselor lactate.
Laptele organic este procesat în mod similar cu laptele convențional, dar este pasteurizat și omogenizat fără aditivi artificiali. Laptele obișnuit este încălzit la 161-167 grade Fahrenheit (71-75 grade Celsius) timp de aproximativ 15 secunde.
Pe de altă parte, majoritatea soiurilor de lapte organic este supusă procesării la temperaturi ultra-înalte, la 280 de grade Fahrenheit (137 de grade Celsius) pentru o perioadă mai scurtă de timp, ajutând împotriva creșterii bacteriene. Prin urmare, laptele organic încălzit la temperaturi foarte mari are, de obicei, o durată de valabilitate mai lungă decât laptele obișnuit.
Beneficiile laptelui organic
Laptele organic a fost asociat cu mai multe beneficii potențiale pentru sănătate, în primul rând datorită practicilor de agricultură ecologică a produselor lactate, care fac ca laptele organic să aibă un profil nutrițional și o aromă mai distincte.
Profil îmbunătățit de acizi grași
Produsele lactate organice de la vaci crescute în ferme ecologice conțin substanțe nutritive semnificativ mai benefice, cum ar fi acizii grași polinesaturați și acidul linoleic conjugat (CLA). Aceste vaci se bucură de ierburi și ierburi proaspete, dând laptelui lor un profil mai mare de acizi grași, bogat în acizi grași omega-3 și omega-6.
Acizii grași joacă mai multe roluri cheie în sănătatea celulară, inclusiv fluiditatea membranei și creșterea celulelor, mișcarea și răspunsul imunitar.
Niveluri scăzute de reziduuri chimice
Fermele convenționale de lactate folosesc, de obicei, antibiotice și hormoni de creștere sintetici pentru a promova creșterea și pentru a-și proteja vitele împotriva bolilor. Vacile din fermele ecologice nu primesc antibiotice sau hormoni de creștere sintetici și sunt expuse la niveluri mai scăzute de pesticide.
Studiile actuale sugerează o legătură între expunerea la pesticide și un risc crescut de cancer și efecte dăunătoare asupra creierului.
Profil nutrițional bogat
Laptele organic are un profil nutritiv bogat, lăudându-se cu o concentrație mai mare de vitamine și antioxidanți decât laptele convențional. Cercetările au arătat că soiurile de lapte organic conțin mai multă vitamina E și beta-caroten.
Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi legați de stresul oxidativ (dezechilibrul radicalilor liberi și antioxidanții din organism) și a inflamației.
Amprentă de mediu mai mică
Deși s-ar putea să nu fie un beneficiu direct pentru sănătate, standardele stricte ale agriculturii ecologice pot fi mai bune pentru mediu. Cercetările au legat agricultura ecologică a produselor lactate de o durabilitate îmbunătățită.
Date nutriționale
O porție de lapte este de o cană sau 240 de mililitri. În timp ce valorile nutriționale variază, o cană de lapte integral organic oferă aproximativ:
- Calorii: 161
- Proteine: 8 grame (g)
- Grasimi: 9 g
- Carbohidrați: 12 g
- Calciu: 199 miligrame (mg) sau 20% din valoarea zilnică (DV)
- Potasiu: 281 mg sau 8% din DV
- Vitamina A: 72 micrograme (mcg), sau 8% din DV
Din punct de vedere nutrițional, laptele organic poate oferi multe beneficii pentru sănătate, pe care laptele obișnuit nu le poate oferi.
Riscurile consumului de lapte organic
Laptele organic este, în general, considerat sigur, deși există unele preocupări cu privire la consumul de lapte de orice fel. Cercetările indică faptul că laptele oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât riscuri, dar unele studii leagă consumul de lapte cu un risc ușor crescut de cancer de prostată, acnee și anemie.
Destul de rar laptele poate provoca reacții adverse, cum ar fi reacții alergice și crize de intoleranță la lactoză. Laptele organic este bogat în acizi grași omega-6, așa că un consum excesiv poate declanșa markeri inflamatori.
Riscurile generale sunt minime, mai ales în comparație cu impactul potențial al hormonilor de creștere și al pesticidelor utilizate la producerea laptelui neecologic.