Măceşele sunt o sursă fabuloasă de vitamina C
Măceșele sunt una dintre cele mai bune surse vegetale de vitamina C. Măceșele din specia Rosa canina au fost transformate în sirop pentru prevenirea scorbutului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. S-a vorbit de ele, cu secole înainte, în textele medicale și academice din Tibet, Persia, și culturile mediteraneene.
Conform Departamentului Agriculturii, o linguriță de măceșe conține mai mult de 11 miligrame de vitamina C, iar 2 linguri pline vor duce la doza alimentară recomandată pentru femei la 75 mg.
Flavonoidele din măceșe au proprietăți antiinflamatorii
Cercetările sugerează că varietatea de vitamine, minerale și fitochimice din sursele de vitamina C din alimente integrale este importantă pentru absorbția lor în organism. Pe lângă vitamina C, măcesele conțin vitaminele A, B-3 (niacină) și E și minerale, inclusiv cupru, magneziu și zinc.
În plus, flavonoidele din măceșe au proprietăți antiinflamatorii care susțin un microbiom intestinal sănătos și ajută la protejarea tractului gastrointestinal de iritațiile cauzate de întâlnirile zilnice cu substanțe chimice sintetice, conform Mindbodygreen.
Măceșele sunt cunoscute și pentru conținutul ridicat de grăsimi polinesaturate, care, alături de compușii cu efect antioxidant, protejează pielea de acțiunea factorilor de mediu, cum sunt poluarea, razele ultraviolete sau fumul de țigară, având efect antiinflamator.
Antioxidanții sunt substanțe care protejează sau reduc deteriorarea celulelor cauzată de molecule numite radicali liberi. Consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți poate proteja împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2. Într-un studiu al conținutului de antioxidanți din șase extracte de fructe, s-a constatat că fructele de măceșe au cea mai mare capacitate antioxidantă – niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi și vitamine: C și E.
Cantitățile antioxidanților din măceșe pot varia foarte mult, în funcție de specie, timpul de recoltare și înălțimea la care a fost cultivată planta. Este interesant faptul că plantele de la altitudini mai mari tind să aibă niveluri mai ridicate de antioxidanți. De asemenea, fructele proaspete sunt cele mai valoroase. Cele uscate au mult mai puțini antioxidanți, așa că ar fi mai bine să preparați un ceai de măceșe din fructe proaspete decât uscate.
Cum le puteți adăuga în alimentație
Măceșele sunt dulci-acrișoare și au o aromă plăcută. Combinația dintre miere de măceșe pentru o tartă (obținută prin amestecarea pudrei de măceșe cu miere) este un răsfăț divin direct din natură.
De asemenea, măceșele pot fi folosite ca alte fructe mici, acrișoare. Se pot folosi la gemuri, siropuri, vinegrete și brioșe. Când vreți să gătiți ceva cu măceșe, evitați să le țineți prea mult pe foc, deoarece căldura distruge vitamina C.