Valeriu Gheorghiță a fost întrebat marți dacă persoanele vaccinate deja cu schema completă mai sunt nevoite să poarte masca de protecție. În acest context, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid susține că masca de protecție rămâne o barieră fizică foarte importantă în limitarea răspândirii infecției, indiferent de varianta virală.

Totodată, medicul a mai subliniat faptul că o singură doză de vaccin nu ne protejează împotriva virusului și că este nevoie să respectăm schema de vaccinare tocmai pentru a avea beneficii, în contextul în care în cazul infecției cu varianta Delta crește gradul de spitalizare de 2 – 3 ori.

Pentru a evita o creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus, masca de protecție trebuei purtată în continuare, în special în locuri aglomerate, dar și în spațiile închise, spune Valeriu Gheorghiță.

Masca de protecție rămâne obligatorie

Acesta a făcut încă odată un apel ferm către populație să se vaccineze pentru a se putea proteja în fața formelor severe de covid, cauzate de noile variante ale virusului.

„Există un procent de cazuri insuficient de bine acoperite și atunci evident că nu avem de unde să știm cine este protejat și cine nu este protejat suficient de bine. Tocmai pentru a preveni o creștere a numărului de cazuri recomandarea este să purtăm masca de protecție, mai ales atunci când participăm la diferite evenimente unde este un număr mare de persoane și în spații închise.

Mesajul este de a continua vaccinarea pentru că ne protejăm de forme severe indiferent de varianta virală de care vorbim”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

El a vorbit și despre tulpina Delta, care potrivit acestuia, poate să producă reinfecții: „practic, avem un risc de 20 – 50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă am trecut prin boală”.

În același timp, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid le recomandă românilor, deja vaccinați, dar și celor nevaccinați să respecte măsurile impuse precum purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor când dăm jos masca, respectarea distanțării, aerisirea încăperilor și evitarea zonelor supraaglomerate.