De ce sunt scumpe mașinile electrice?
Mașinile electrice mai scumpe din varii motive. De la producătorii de mașini care încearcă să recupereze miliardele pe care le-au cheltuit pentru cercetare și dezvoltare, până la costurile mari pentru baterii. În plus, nu există o cerere prea mare a consumatorilor.
Australia, spre deosebire de alte țări precum Norvegia și Marea Britanie, nu a introdus încă facilități fiscale pe scară largă sau alte stimulente atractive pentru a crea o cerere mai mare a consumatorilor de vehicule electrice. Numărul mic de vânzări înseamnă că producătorii de autovehicule consideră că e mai profitabil să țină prețurile sus până când mai mulți oameni vor începe să le cumpere.
Un exemplu de diferență de preț a EV este MY22 MG ZS, care costă 20.990 dolari, plus costurile de transport în Australia, în timp ce omologul său electric, MG ZS EV, costă cu 20.000 de dolari mai mult, ajungând la 40.990 dolari, plus costuri de transport.
Problema „anxietății autonomiei”
Există și problema „anxietății autonomiei”, teama ca un EV să să te lase în drum, undeva. Asta îi împiedică pe oameni să cumpere vehicule electrice, dar evoluțiile recente, cum ar fi o infrastructură EV mai bună și o tehnologie îmbunătățită a bateriei, arată că aceasta nu mai este o preocupare întemeiată.
Din ce în ce mai multe vehicule electrice sunt lansate pe piață, de la o mare varietate de producători auto, iar această creștere a concurenței va împinge clar prețurile în jos.
Există și interesul companiilor auto, care vor să-și recupereze o parte din sumele uriașe de bani, miliarde, pe care le-au investit în cercetarea și dezvoltarea vehiculelor electrice.
Alt factor major care face ca vehiculele electrice să fie mai scumpe îl reprezintă bateriile. Mii de baterii litiu-ion, cel mai frecvent tip utilizat în EV, sunt folosite pentru a alimenta motoarele electrice. Și nu sunt deloc ieftine.