Covid-19 continuă să se răspândească, chiar dacă media săptămânală a cazurilor zilnice de infectare cu COVID-19 a scăzut în SUA și cu 42,8%, începând cu 9 februarie, comparativ cu săptămâna anterioară, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Dacă despre vaccinuri s-a tot scris în ultima perioadă, iar oamenii au aflat cam tot ce doreau să știe, nu același lucru se poate spune cazul eficienței măștilor.
Dacă aveți o dilemă și nu știți dacă o mască poate proteja de COVID-19 în public, în condițiile în care ceilalți din jur nu o poartă, iată ce spun experții citați de site-ul Theolympian.
„Purtarea unei măști atunci când alții nu o poartă oferă unele nivel de protecție personală”, afirmă medicul Leonard J. Marcus, de la Harvard TH Chan School of Public Health. Dar, subliniază el, „acea protecție este mai mică, decât dacă toată lumea ar purta o mască”.
Purtarea măștii în spații publice, asociată cu o șansă mai mică de infectare
Purtarea unei măști în spațiile publice interioare a fost asociată cu o șansă mai mică de infectare cu COVID-19, potrivit unui studiu CDC publicat la 11 februarie. S-a constatat că șansele de a avea un test pozitiv au fost cele mai scăzute în rândul persoanelor „care au spus că poartă de obicei o mască de protecție de tip N95/KN95, pe sub care au o mască chirurgicală”, a precizat CDC.
Leana Wen, profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington, susține că anularea obligativității purtării măștii constituie „o tranziție de la obligativitatea impusă de guvern, la o decizie individuală”.
„Doar pentru că măștile nu mai sunt necesare, nu înseamnă că toată lumea ar trebui să nu le mai poarte”, a declarat Wen. „De asemenea, asta nu înseamnă că dintr-o dată persoana care nu mai poartă mască este în siguranță”, adaugă ea.
Nevaccinații ar trebui să nu renunțe la mască
Wen îi sfătuiește pe cei care nu sunt vaccinați sau care au un risc mai mare de a face o formă mai severă de COVID-19 să continue să poarte masca.
„Chiar dacă cei din jur nu poartă o mască, purtarea unei măști vă va proteja foarte bine”, susține ea.
De asemenea, persoanele imunocompromise, cu risc mai mare, cum ar fi cei mai în vârstă sau care se află într-o zonă cu transmitere mai mare a bolii, sunt sfătuite să continue să poarte o mască, câtă vreme COVID încă se răspândește în comunitate.
În câte zile scade eficienţa măştii N95
Specialiştii spun că nu este bine să păstrăm aceeaşi mască, fie și de tip N95, pentru mai mult de două, trei zile.
La fiecare respiraţie, în mască se acumulează particule, iar acest lucru ne poate crea dificultăţi de respiraţie dacă nu înlocuim regulat masca. În plus, eficiența măștii este foarte mult diminuată.