Precizări importante de la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Miercuri, 5 ianuarie, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, oficialul a vorbit despre planurile autorităţilor privind testarea, despre noile centre de evaluare ambulatorie a pacienţilor COVID, dar şi despre noua medicaţie antivirală ce va sosi în România.

Creşte capacitate de testare în România

Iată principalele declaraţii ale lui Alexandru Rafila.

“Am fost tot ce a fost posibil pentru a asigura creșterea accesului la testare, a fost aprobată o OUG în acest sens. Am definitivă cu CNAS formă contractului care va permite plata rapidă către medicii de familie a serviciilor de testare.

Ele vor fi sub formă unui act adițional la cel de vaccinare pentru medicii de familie care vaccineaza sau unul separat, pentru medicii de familie care nu optează pentru actul de vaccinare.

Centre de evaluare ambulatorie a pacienților COVID, pentru a nu se mai aglomera spitalele

Ieri a avut loc o teleconferință cu DSP-urile și cu spitalele din România care pot asigura asistență medicală pentru pacienții COVID, dar și pentru pacienții non-COVID, pentru cei cu boli cronice. Am identificat deja o lista cu 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme medii de boală. Vom veni repede și cu criteriile privind tipurile de pacienți pe care-i vom direcționa către aceste centre.

Va fi disponibilă o harta interactivă cu toate aceste centre, pentru că oamenii să știe unde se pot adresa. Harta va conține și toate centrele de testare ce vor deveni operaționale în cabinetele medicilor de familie.

Cine primeşte noile medicamente antivirale?

Legat de furnizarea medicației antivirale alternative: a fost definitivată estimarea necesarului de medicație antivirala. Astăzi deja emitem autorizațiile pentru nevoi speciale pentru cele 2 medicamente inovative care se află la dispoziție.

Vor beneficia de ele pacienții aflați la risc, cu comorbidități. Ei vor primi antiviralele încă din primele zile de boală. Ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate. Medicația antivirala trebuie folosită cu prudență, pentru că are un grad de toxicitate important, astfel că pacientul trebuie evaluat înainte”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila.

Guvernul nu impune folosirea numai a măştilor FFP2!

După ce în presă au apărut unele informaţii denaturate privind o eventuală obligativitate de folosire numai a măştilor scumpe, tip FFP2, ministrul Alexandru Rafila a ţinut să aducă o serie de lămuriri foarte necesare.

“Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe. Am văzut că au fost preluate puțîn ciudat declarațiile mele sau ale unor membri ai Guvernului. Masca medicală cu 3 staturi nu este niciun fel de masca deosebită, ea este recomandată.

Cine dorește poate utiliza și masca FFP2, cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască!

Măștile textile sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente și vom trece la uniformizarea utilizării. E clar că măștile medicinale, care nu sunt scumpe, sunt mult mai utile, pentru că ele constituie o barieră eficientă”, a explicat ministrul.