Europarlamentarul Cristian Terheş, ales iniţial pe listele PSD şi trecut acum în barna PNŢCD, a fost invitatul Sorinei Matei la emisiunea “Off/On the Record”.

Printre subiectele dezbătute s-a numărat şi celebru MCV. “Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme”, se arată pe pagina oficială a Comisiei Europene.

“Când controlezi un grup de oameni din justiție, judecători și procurori, este mult mai ușor să tragi anumite pârghii”

Cristian Terheş consideră că, de fapt, acest organism a fost unul de şantaj şi de condiţionare la adresa ţării noastre.

“Când s-a introdus acest mecanism de cooperare și verificare, de fapt a fost folosit ca un mecanism de șantaj și de condiționare la adresa României, pe chestiuni care țin de justiție. Pentru că este foarte greu să controlezi clasa politică dintr-o țară. Oamenii sunt aleși, alegătorii își aleg reprezentanții.

Dar așa când controlezi un grup de oameni din justiție, judecători și procurori, este mult mai ușor să tragi anumite pârghii. Nu doar pârghii cu interese politice, dar și financiare pentru că altfel nu ai nicio explicație logică de ce vezi fel și fel de ambasade care se bagă să spun în discuțiile acesteia despre justiție dacă nu ar avea mai ales interese pecuniare acolo. Sau firmele care sunt din țările respective”, a declarat europarlamentarul, potrivit alephnews.ro.

Cine întocmeşte cu adevărat rapoartele MCV?

O altă problemă semnalată de Terheş este că nu se ştie cine scrie, de fapt, rapoartele MCV.

Cristian Terheş: Am vorbit inclusiv cu diplomați din perioada respectivă. Cu Vasile Pușcaș, cu alții care au fost și înainte de 2005 ca să înțeleg contextul. Următorul lucru pe care l-am făcut, normal, a fost, cine scrie rapoartele astea? Adică ție îți vine ca țară, eu vreau ca europarlamentar și ca cetățean roman, vreau să știu, cu nume și prenume, cine scrie aceste raport.

Sorina Matei: Și cine le scrie?

Cristian Terheş: Nu se știe.

Sorina Matei: Cum adică nu se știe?

Cristian Terheş: Nu că nu știu. Public, deci se refuză să se precizeze cine sunt persoanele, cu nume și prenume, care scriu aceste rapoarte MCV. Numele și prenumele sunt importante pentru că reprezentanții comisiei spun raportul este asumat, este votat, împărtășit de Comisie. O fi, eu nu zic că nu, dar este o decizie politică.

“Cum este posibil tu să accepți să lași țara ta să fie călcată în picioare?”

În plus, europarlamentarul mai afirmă că i-a criticat pe unii români care au lucrat de-a lungul timpului în instituţiile europene, numindu-i “trădători” pentru au acceptat ca România să fie călcată în picioare.

“Am avut o reacție, zic bă trădătorilor, că au fost mai mulți români care lucrau acolo. Nu colegi. Zic decât ani de zile ați stat aici tăcuți și nimeni nu a ridicat chestiunea asta? Cum este posibil tu să accepți să lași țara ta să fie călcată în picioare, să vină niște neica nimeni care nu sunt aleși de nimeni ai căror nume nu le cunoaștem și să spună trebuie să schimbi aia și ailaltă. Schimbăm. Dar cine sunt cei care au scris?

Să vedem dacă ce au scris este corect sau nu. Despre asta este vorba. Și se refuză să se raspundă. Mă întorc aici. Când scăpăm de MCV. Este irelevant. Dacă eu eram în putere, ministrul Justiției, le spuneam… Deci până nu vii cu un raport MCV care este scris corect, accurate la virgulă”, a mai declarat Cristian Terheş.

Terheş: Sumele cu care se laudă Iohannis şi guvernanţii în PNRR depăşesc bugetul Uniunii Europene

Întrebat de Sorina Matei ce greutate juridică va avea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) dacă va fi acceptat de Comisia Europeană, Cristian Terheş a dat un răspuns bombă: negocierile pe PNRR arată, de fapt, slugărnicia României.

“Deci dincolo de greutate, însuși faptul că tu ca țară, asta îți arată în slugărnicia și ticăloșia efectiv a acestor oameni. Cum poți să condiționezi tu niște bani, negociați care să vină României de niște lucruri pe care tu spui voi face voi schimba. Fă-le dacă vrei.

Dar ce legătură au acești bani negociați deja, că s-a lăudat președintele Iohannis că a negociat el până noaptea târziu pentru banii aceștia, că nu știu câți bani vom primi. La un moment dat, am încercat să pun într-un Excel sumele cu care se tot lăuda că le aduc și deodată am zis că mă opresc că depășesc cu bugetul Uniunii Europene cât spun ăștia că aduc în România și tare mă tem că va fi foarte puțin din cât se laudă că vor aduce.

Dar dincolo de asta, tu nu poți condiționa banii aceștia de astfel de chestiuni de decizii politice pe care le ai. Mai mult decât atât, tu vrei să transpui în lege, nu știu, desființarea SIIJ sau modificările la coduri. Păi alea pot fi atacate la Curtea Constituțională. Ce face Curtea Constituțională dacă zice că un articol nu este constituțional l-au trecut ăștia?”, a mai spus Cristian Terheş.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea