În cadrul unei intervenții de la Digi24, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a vorbit despre medicația pentru COVID-19, dar și despre importanța imunizării pentru a depăși cu bine boala.
Astfe, acesta susține că administrarea de medicamente antivirale pentru tratarea COVID-19 se poate face fie în spital, fie acasă, însă doar la recomandarea medicului. Totodată, el a mai subliniat faptul că prescrierea și utilizarea unor astfel de medicamente nu înlocuiesc vaccinarea.
În același timp oficialul de la Ministerul Sănătății a mai menționat că doar persoanele eligibile ar urma să poată să primească un astfel de tratament. În ceea ce privește administrarea antiviralelor, Baciu a mai adăugat că ele pot fi administrate doar pentru o perioadă scurtă de timp, la recomandarea specialiștilor și după o vizită făcută la medic.
„A fost o întreagă dezbatere. Şi există cumva acest obicei de a ne automedica, luăm medicaţie aşa, după cum mai ştim. Însă – şi nu vreau să spun lucrul ăsta nici într-un fel peiorativ – însă dacă ne uităm puţin la cum se întâmplă lucrurile în alte ţări, şi cei care trăiesc în străinătate, care sunt acum în România sau cei care au prieteni, familie în străinătate, este extrem de dificil să poţi să procuri un antibiotic oriunde în Uniunea Europeană, fără o vizită la medic.
Antiviralele și vaccinarea anti-covid
Deci vorbim de antibiotic, nu vorbim de antiviral. (…) Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte, şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile. Pot fi administrate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru persoanele care se încadrează în criteriile de eligibilitate”, a afirmat Andrei Baciu la Digi 24.
Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății a mai vorbit și despre vaccinarea anti-covid. El a subliniat faptul că imunizarea și testarea pentru depistarea infecției cu noul coronavirus sunt cele mai importante, arătând că administrarea de medicamente antivirale se face fie în spital, fie acasă, dar doar la recomandarea medicului.
Totodată, oficialul de la Minister a mai adăugat că a avut împreună cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila mai multe discuții cu producători de medicamente, pentru a putea asigura pacienţilor din România „cât de repede cu putinţă” molecule noi care au apărut pentru a trata această maladie.