Pacienţii COVID-19 care suferă forme moderate ale bolii au evoluat spre bine după ce au primit, timp de 5 zile, tratamentul oferit de Gilead Sciences Inc cu Remdesivir, însă continuarea tratamentului timp de 10 zile nu a prezentat beneficii şi nu a scurtat în mod semnificativ perioada de internare în spital, conform unui nou studiu, transmite vineri Reuters, conform Agerpres.
Publicată vineri în Journal of the American Medical Association, analiza a fost realizată pe 600 de pacienţi şi arată că pacienţii cu forme moderate ale bolii care au fost trataţi cu acest medicament antiviral timp de 5 zile au avut o şansă semnificativ mai mare de îmbunătăţire a stării de sănătate decât pacienţii din grupul martor, care au primit un tratament standard. Însă cercetătorii sunt de părere că importanţa clinică a beneficiilor aduse de Remdesivir este incertă.
În prezent, Remdesivir este folosit după ce a primit o autorizaţie de utilizare de urgenţă din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi cu cazuri severe de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus. În prima parte a acestei luni, compania Gilead a solicitat aprobarea deplină a FDA pentru Remdesivir.
Acest medicament este folosit în prima linie a luptei împotriva pandemiei, mai notează Reuters.
România va primi peste 25.000 de doze de Remdesivir
Amintim că, medicamentul a fost adus și de țara noastră. Mininisterul Sănătăţii a anunţat la începutul lunii că România va beneficia de 25.157 de flacoane Remdesivir pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 eligibili. Acestea vor fi împărţite în trei tranşe şi fac parte din contractul finanţat şi semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare.
Prima tranșă a venit deja pe 7 august, când au fost aduse 6.026 de flacoane Remdesivir. Conform calendarului transmis de Bruxelles, pe 11 septembrie, vom primi alte 10.336 de flacoane pentru aproximativ 2.067 de pacienţi eligibili, iar pe 9 octombrie, vor ajunge în România 8.795 de flacoane, pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 de pacienţi eligibili.