Studiile au arătat că dietele bogate în carne procesată și carne roșie neprocesată sunt legate de riscuri crescute de boli cronice, inclusiv diabet de tip 2.

O analiză globală recentă a descoperit o asociere semnificativă între consumul zilnic de carne roșie și procesată și un risc crescut de diabet de tip 2, scrie Eatingwell.

Acest studiu pe scară largă, publicat în revista ”The Lancet Diabetes and Endocrinology”, evidențiază importanța reevaluării consumului de carne ,ca parte a unei strategii de prevenire a diabetului.

Carnea roșie procesată
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce au descoperit oamenii de știință de la Cambridge?

Realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge și folosind date din proiectul global InterConnect, studiul a analizat informații din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări.

Această analiză extinsă a inclus aproape 2 milioane de participanți și a avut ca scop clarificarea relației dintre consumul de carne și riscul de diabet de tip 2.

Consumul a 50 de grame de carne procesată, asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2

Cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată – aproximativ două felii de șuncă – a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorul deceniu.

Consumul a 100 de grame de carne roșie neprocesată zilnic, aproximativ echivalentul unei fripturi mici, a fost, de asemenea, legat de un risc crescut cu 10%.

Nita Gandhi Forouhi, autorul principal al studiului și profesor la Unitatea de Epidemiologie a Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) de la Universitatea din Cambridge, a declarat:

„Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum ale unei asocieri între consumul de carne roșie procesată și un risc viitor mai mare de diabet de tip 2”.

În timp ce consumul de păsărilor de curte a fost asociat cu un risc crescut cu 8%, această constatare a fost mai puțin edificatoare.

O analiză ulterioară a sugerat că legătura dintre consumul de păsări de curte și riscul de diabet a fost mai mică decât între carnea roșie și cea procesată.

”Folosirea datelor armonizate a însemnat, de asemenea, că am putea lua în considerare și diferiți factori, cum ar fi stilul de viață sau comportamentele de sănătate, care pot afecta asocierea dintre consumul de carne și diabet”, a mai declarat el.

Mezeluri
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce înseamnă aceste constatări pentru dietă?

Iată câteva sfaturi practice pentru a vă reduce riscul de diabet de tip 2:

Limitați consumul de carne roșie și procesată: reduceți cât mai mult consumul de carne procesată, precum slănină și cârnați și carne roșie neprocesată. În schimb, mâncați porții mai mici și consumați carne roșie mai rar.

Includeți mai multe alimente pe bază de plante: includeți  în dietă o varietate de proteine ​​pe bază de plante, cum ar fi fasole, linte și tofu. Aceste opțiuni nu sunt doar mai sănătoase, ci oferă și nutrienți esențiali și fibre.

Alegeți proteinele slabe: dacă mâncați de obicei multă carne, alegeți carnea slabă: pui sau pește. Acestea pot avea un impact mai mic asupra riscului de diabet decât carnea roșie și procesată.

Consumați mai multe alimente integrale: mâncați mai des și mai mult fructe, legume, cereale integrale, nuci si semințe pentru a reduce riscul de diabet de tip 2 și pentru a obține numeroase alte beneficii pentru sănătate.