Atenție la micii din comerț!
Micii, una dintre cele mai îndrăgite delicatese a românilor, pot ascunde adevărate pericole pentru sănătate. Chiar dacă ne așteptăm ca majoritatea produselor de pe piață să fie în mare parte de aceeași calitate, având în vedere ca multe au și prețuri apropiate, lucrurile nu stau chiar așa.
Așa că dacă nu vreți să faceți compromisuri în ceea ce privește sănătatea, trebuie să alegem cu atenție produsele alimentare.
Într-o investigație jurnalistică, carne provenită din trei surse diferite, achiziționată de la piețe și retaileri, a fost trimisă la laborator pentru analize. Rezultatele au adus la lumină aspecte îngrijorătoare.
„Micul corect trebuie să fie făcut din sută la sută carne, nu din înlocuitori proteici cum ar fi soia şi emulsie de şorici. De exemplu, micul nostru conţine 40 la sută carne de porc, 30 la sută carne de vită, 15 la sută slănină şi 15 la sută carne de oaie, care e foarte importantă pentru textură şi gust”, spune Marius Chiru, manager restaurant, transmite Observator news.
Bacteria E.coli descoperită în unele mostre
Conform experților de la Institutul de Cercetare Alimentară, carne de calitate inferioară și chiar înlocuitori proteici precum soia au fost descoperite în unele mostre. Mai mult decât atât, concentrații alarmante de germeni, inclusiv sute de milioane de bacterii E.coli într-un singur gram, au fost găsite în produse.
„Sunt germeni vii în produs, de ordinul zecilor de milioane într-un singur gram. Avem câteva sute de Escherichia coli. E.coli este de obicei provenită din lipsa de igienă. Pot proveni din apa uzată din secţie, de pe mâinile angajaţilor care nu s-au spălat pe mâini”, explică Alexandru Cîrîc, director ICA.
Medicul Mihail Pautov a atras atenția asupra gravității simptomelor infecției cu E.coli, care pot include diaree cu sânge, vărsături, febră și în cazuri severe chiar și deces, în special la copii și vârstnici.
O altă descoperire șocantă a fost folosirea zgârciurilor în loc de carne, în unele mostre analizate. Cantitatea excesivă de apă găsită ridică semne de întrebare cu privire la calitatea și igiena procesului de producție.
„Carnea este de calitate inferioară. Putem presupune multe alte lucruri despre aceşti mici”, a mai spus Alexandru Cîrîc, director ICA.
Directorul Institutului de Cercetare Alimentară, Alexandru Cîrîc, a subliniat importanța atenției sporite în ceea ce privește igiena și gătirea corespunzătoare a cărnii. Consumatorii sunt sfătuiți să fie precauți și să aleagă cu atenție sursele de carne și produsele pe care le consumă, întrucât nerespectarea standardelor de igienă și calitate poate pune în pericol sănătatea publică.
„Micii mai în sânge înseamnă expunere la un risc de îmbolnăvire. Micii în sânge putem să îi consumăm atunci când îi preparăm în gospodărie şi ştim că normele de igienă au fost respectate”, adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.