Consumul mierii a fost asociat cu efectele anti-inflamatorii, antioxidante, antivirale și antibacteriene, care au dus la creșterea popularității acestui produs. Albinele au început să producă prețiosul nectar cu milioane de ani în urmă, iar numeroasele sale beneficii pentru sănătate au făcut-o un element important al alimentației oamenilor.

Mierea este bogată în vitamine și minerale, care depind foarte mult de tipul de flori folosite de micile insecte, arată NewsMedical.

Adăugarea mierii în alimentație poate fi o modalitate excelentă de a obține un plus de aromă, cu efecte benefice asupra sănătății, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Toronto.

Îmbunătățește indicatori-cheie ai sănătății cardiometabolice

Oamenii de știință au descoperit că mierea îmbunătățește câțiva indicatori-cheie ai sănătății cardiometabolice, cum ar fi nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. Un studiu publicat în revista Nutrition Reviews a analizat o meta-analiză a studiilor clinice care implicau mierea.

Astfel, cercetătorii au putut să observe că un consum constant de miere scade glicemia, colesterolul total și colesterolul rău/LDL, stabilizează trigliceridele și este un marker pentru boala ficatului gras.

Promovează niveluri crescute de colesterol bun

De asemenea, mierea pare să promoveze niveluri crescute de HDL/colesterol bun și unii markeri ai inflamației. Tausif Khan, cercetător în științe nutriționale la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto, crede că aceste rezultate sunt surprinzătoare, având în vedere că mierea conține aproximativ 80% zahăr. Cu toate acestea, mierea are și o compoziție complexă de zaharuri comune și rare, proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi care pot avea beneficii pentru sănătate.

Studiile anterioare au arătat că mierea este asociată cu o sănătate cardiometabolică îmbunătățită, mai ales în cercetările pe animale. Acest ultim proiect este cea mai cuprinzătoare revizuire de până acum a studiilor clinice importante și include și o serie de date referitoare la procesarea mierii.

Reduce placa dentară, inflamația, secreția și mâncărimile asociate cu candidoza

Aportul de miere poate reduce timpul de recuperare a gastroenteritei bacteriene, diminuează placa dentară, reduce inflamația, secreția și mâncărimile asociate cu candidoza și poate îmbunătăți vindecarea rănilor. Printre pacienții cu picior diabetic, aplicarea mierii de trifoi a redus dimensiunea, gradul și stadiul ulcerului.

În rândul persoanelor cu blefarită, utilizarea mierii de manuka a redus sarcina microbiană și simptomatologia ochiului uscat, a îmbunătățit filmul lacrimal și calitatea suprafeței oculare. Mierea de hrișcă poate îmbunătăți concentrația fenolică plasmatică și capacitatea antioxidantă în rândul persoanelor sănătoase.

Ajută la tratarea eczemelor

În medicina tradițională, mierea a fost folosită cu succes în tratarea eczemelor. Cercetătorii au evaluat eficacitatea mierii asupra dermatitei atopice (eczemă). Studiile clinice și celulare au arătat că mierea de manuka a fost eficientă. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare.

Eczema răspunde adesea la tratamente care modifică răspunsul sistemului imunitar, cum ar fi corticosteroizii. Studiile in vitro și in vivo (organisme vii) au descoperit că mierea poate ajuta la vindecarea rănilor și poate regla sistemul imunitar.