Adevărul despre miere. Tot ce trebuie să știți despre „nectarul zeilor”

miere de manuka

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre miere. Mierea este utilizată într-o varietate de moduri, demonstrând cât este de versatilă. Este folosită frecvent pentru a îndulci ceaiul și cafeaua, precum și în rețetele de patiserie.

De asemenea, poate fi turnată peste un iaurt grecesc sau fulgi de ovăz. În plus, mierea este apreciată pentru numeroasele beneficii aduse sănătății, în special atunci când este consumată crudă.

Considerată un superaliment, în starea sa neprocesată, mierea conține o varietate de enzime, vitamine și minerale, scrie Mashed.

Iată tot ce trebuie să știți despre miere

Mierea este produsă de albinele melifere, care colectează nectarul de la flori și unele plante, folosind proboscidele lor, limbile alungite, concepute pentru a suge lichid. Odată adus în stup, nectarul este prelucrat și depozitat în faguri, transformându-se, treptat, în miere. Deoarece albinele produc de obicei mai multă miere decât pot consuma, excesul poate fi colectat din stupi pentru plăcerea culinară a oamenilor.

Mierea există de milioane de ani, cele mai vechi dovezi ale apiculturii datând din anul 7.000 î.Hr. În ciuda acestei îndelungate istorii, concepțiile greșite despre îndulcitorul natural continuă să circule atât online, cât și offline.

Iată tot ce trebuie să știți despre miere.

Toată mierea este la fel?

Majoritatea magazinelor alimentare oferă o selecție limitată de miere, ceea ce duce la concepția total greșită că produsele disponibile reprezintă întregul spectru de opțiuni.

Ceea ce vedem pe rafturile supermarketurilor sunt de obicei mărci care produc miere în cantități industriale, acordând prioritate consistenței și rentabilității, în detrimentul varietății. De aceea, mulți cred că nu există diferențe între tipurile de miere, ca aromă și aspect.

Mierea este de diferite tipuri. Fiecare se distinge prin sursa, culoarea, gustul și aroma sa. Unele dintre cele mai populare tipuri de miere includ mierea de trifoi, ușoară și ușor dulce, mierea de salcâm, clară și aromată subtil, și mierea de hrișcă, cunoscută pentru aroma puternică și culoarea închisă.

La celălalt capăt al spectrului, există o mulțime de tipuri rare de miere, pe care este puțin probabil să le găsiți în magazine. Printre acestea se numără mierea de castan, densă și savuroasă, mierea de tupelo, untoasă și florală, și mierea de iarbă-neagră, groasă și caramelizată.

Mierea este întotdeauna organică?

Doar pentru că mierea se face din nectarul florilor nu o califică automat drept organică. Deși acest proces este unul natural, nu garantează că practicile apicole respectă standardele cerute pentru certificarea ecologică.

Ce este mierea organică? Este produsă din nectarul plantelor care au crescut fără îngrășăminte, pesticide, organisme modificate genetic și alte substanțe chimice. Dar acest lucru poate fi greu de controlat, deoarece albinele călătoresc de obicei la mare distanță de stup, ceea ce înseamnă că acea zonă trebuie să fie lipsită de orice contaminanți.

Deși USDA poate certifica mierea ca fiind organică, practica prezintă mai multe provocări. Acest lucru se datorează, în principal, sursei de hrană a albinelor și certitudinii că sursele lor nu conțin substanțe interzise.

Când vine vorba de miere, eticheta „bio” nu înseamnă automat că produsul este și pur, crud și nefiltrat.

SURSA FOTO: Dreamstime

Eticheta de „miere pură” înseamnă că produsul conține 100% miere

Eticheta de „miere pură” înseamnă că produsul conține 100% miere, eticheta „miere brută” înseamnă că produsul nu a fost pasteurizat sau încălzit la peste 118 grade Fahrenheit, iar eticheta „nefiltrată” se referă la eliminarea oricăror particule din produs.

De aceea, este important ca oamenii să citească întotdeauna eticheta produsului, înainte de a cumpăra miere pentru a se asigura că îndeplinește toate criteriile.

Mierea nu se strică niciodată?

Mierea nu expiră niciodată, dacă este depozitată în mod corespunzător. De fapt, în 1922, arheologii au găsit în Mormântul lui Tutankhamon un recipient cu miere veche de 3.000 de ani, care era comestibilă. Acest lucru poate fi pus pe seama a două dintre proprietățile sale naturale – conținut scăzut de umiditate și aciditate ridicată.

În plus, când nectarul florilor este transformat în miere, albinele îl infuzează cu o enzimă care produce peroxid de hidrogen, contribuind la proprietățile antimicrobiene ale mierii și la o durată de valabilitate foarte lungă.

Faptul că mierea nu are o dată de expirare nu înseamnă că nu se va strica niciodată. Potrivit USDA, mierea va începe să se degradeze după 12 luni și, deși va rămâne sigură pentru consum, aroma și textura ei se pot diminua în timp.

Cu toate acestea, dacă mierea intră în contact cu umezeala sau nu este păstrată într-un recipient etanș, este posibil să se strice. Din acest motiv, este important să folosiți numai ustensile uscate și curate atunci când scoateți mierea.

Cristalizarea e un semn că mierea s-a stricat?

Mierea se cristalizează datorită conținutului de glucoză și fructoză, zaharuri care formează cristale atunci când se separă.

Mai precis, fructoza din miere se ridică la suprafață, în timp ce glucoza se cristalizează și ajunge la fund. De obicei, acest proces îngroașă și textura mierii. Tipurile de miere cu conținut ridicat de glucoză tind să fie mai dense și mai predispuse la cristalizare rapidă.

Viteza de cristalizare depinde de diverși factori

Viteza de cristalizare depinde de diverși factori, inclusiv de raportul dintre glucoză și fructoză al mierii, dacă conține polen și temperatura de depozitare.

Mierea cu niveluri ridicate de glucoză tinde să se cristalizeze mai repede. De asemenea, este posibil ca mierea nefiltrată, care conține polen, să-și schimbe consistența mai repede decât un produs filtrat. Nu în ultimul rând, mierea depozitată la o temperatură mai mică de  27 grade Celsius se va cristaliza mai repede decât una ținută la temperatura camerei.