Vești de ultimă oră pentru persoanele care s-au vaccinat cu serul produs de Moderna. Cercetătorii sunt îngrijorați, după ce un nou studiu a confirmat o legătură între vaccinul Moderna și o serie de afecțiuni cardiace. De asemenea, femeile au fost afectate mai mult decât bărbații, spun cercetătorii.
Un studiu publicat în cursul zilei de joi, care a fost realizat la nivelul întregii populaţii daneze generează îngrijorări în rândul cercetătorilor.
Rezultatele studiului arată că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna induce un risc minor de afecţiuni cardiace. Pe de altă parte, acest risc nu prezintă consecinţe grave, informează AFP.
Studiul a fost publicat în British Medical Journal (BMJ), iar conform rezultatelor, au fost indicate mai multe riscuri cardiace asociate vaccinului anti-COVID-19, însă doar în rândul femeilor.
„Vaccinarea cu serul Moderna este asociată cu un risc mai mare de miocardită sau de pericardită pentru danezi, în primul rând pentru grupa de vârstă 12-39 de ani”, au precizat autorii studiului.
De menționat este faptul că aceste concluzii confirmă practic rezultatele unor studii precedente, care au determinat autorităţile sanitare din anumite ţări, precum Franţa şi Danemarca, să suspende utilizarea vaccinului Moderna în rândul tinerilor. La rândul ei, Islanda a decis să suspende acest vaccin pentru toţi rezidenţii adulţi.
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații
În același timp, noul studiu este totodată și prima cercetare de acest tip care a fost realizată la nivelul întregii populaţii a unei ţări, Danemarca fiind unul dintre liderii mondiali în domeniul colectării şi utilizării datelor de sănătate publică.
Referitor la riscurile de miocardită, studiul danez arată că riscurile par să fie de 3-4 ori mai mari în rândul persoanelor vaccinate cu serul Moderna, în prima lună după vaccinare, în comparaţie cu persoanele vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech.
De cealaltă parte, cei care s-au vaccinat cu Pfizer pot sta liniștiți. Conform studiului, vaccinul Pfizer-BioNTech „nu este asociat cu un risc mai mare de miocardită sau pericardită decât în rândul femeilor”.
Pe de altă parte, autorii studiului spun că astfel de probleme cardiace rămân foarte rare, inclusiv la persoanele care au vârsta sub 40 de ani şi care s-au vaccinat cu serul Moderna, întrucât doar 0,005% dintre ele sunt vizate de acest risc.
Cât de mare este riscul la miocardită după vaccinare
În ceea ce privește riscul la deces, specialiștii spun că aceste afecţiuni cardiace îmbracă forme uşoare în imensa majoritate a cazurilor şi niciun deces şi niciun infarct nu au fost observate în rândul danezilor vaccinaţi care au dezvoltat miocardită sau pericardită.
Mai exact, vaccinarea cu Pfizer și cu Moderna a fost chiar asociată cu un risc mai mic de deces cauzat de un stop cardiac în raport cu riscul existent în rândul persoanelor nevaccinate, chiar dacă acesta nu a fost principalul criteriu evaluat în studiul din Danemarca.
Amintim faptul că miocardita şi pericardita sunt inflamaţii la nvelul inimii inimii. Mai exact, miocardita afectează miocardul, principalul muşchi cardiac, în timp ce pericardita inflamează pericardul, membrana care înconjoară inima.