Adevărul despre miocardită. Milioane de oameni sunt afectați. Poate duce la moarte subită

Sursă: INQUAM Photos, Alex Nicodim

Deși este considerat un efect advers rar, această afecțiune a mușchiului inimii a fost în ultima vreme asociată cu vaccinarea. Poate afecta atât funcția contractilă a inimii, ducând la tulburări de ritm, până la moarte subită, ca primă manifestare.

Deși este considerat un efect advers rar, această afecțiune a mușchiului inimii a fost în ultima vreme asociată cu vaccinarea. Poate afecta atât funcția contractilă a inimii, ducând la tulburări de ritm, până la moarte subită, ca primă manifestare.

Autoritățile sanitare din Israel spuneau anul trecut că au constat că un număr relativ mic de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, au suferit de inflamație cardiacă după vaccinarea cu Pfizer. Reprezentanții de la Pfizer au declarat că țin cont de observațiile experților din Israel, dar până acum nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu vaccinul COVID.

În acest context, Israelul a renunțat să mai vaccineze copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

Într-o populație atât de mare precum cea a Statelor Unite, miocardita afectează anual milioane de americani. Doar în 2017, 3,1 milioane de cazuri de miocardite au fost diagnosticate, scrie Activebeat.

Miocardita este o maladie rară, despre care experţii cred că este în general declanşată de un virus. Simptomul cel mai frecvent este o durere în piept şi este de multe ori tratată prin administrarea de anti-inflamatoare sau cu un aport de oxigen.

Simptomele acesteia pot fi uneori imperceptibile, iar mulți oameni nu știu mai nimic despre această afecțiune gravă.

Miocardita și inflamația

Inflamația poate face ravagii în sistemul imunitar și poate provoca probleme mari de sănătate. Iar inima nu este nici ea cruțată de impactul distructiv al inflamației. De fapt, inflamația joacă un rol central în miocardită.

Miocardita reprezintă inflamaţia muşchiului inimii-miocardul. Poate afecta atât funcţia contractilă a inimii – funcţia de pompă, cât şi funcţia electrică- ducând la tulburări de ritm. Această inflamație a inimii duce adesea la diferite simptome și poate avea un impact dramatic asupra sănătății.

Dificultăți de respirație, oboseală, palpitații, durere în piept

Varietatea de simptome poate face dificilă diagnosticarea miocarditei, susțin specialiștii. Simptomele includ dificultăți de respirație, oboseală, palpitații, durere sau presiune în piept, amețeli, umflarea mâinilor și a picioarelor și chiar pierderea bruscă a cunoștinței.

Cazurile de miocardită sunt, de obicei, atribuite unor infecții virale care și-au făcut drum spre mușchiul inimii. Viruși și bacteriile sunt considerate cea mai frecventă cauză a miocarditei. Cei mai frecvenți viruși sunt Coxsackievirus grupul B, Human HerpesVirus 6 și Parvovirus B19. Virusul Epstein-Barr și virusul rubeolei au fost, de asemenea, legați de miocardită.
Bacteriile au fost asociate cu apariția miocarditei.

Staphylococcus aureus sau Corynebacterium diphtheriae sunt cele mai cunoscute bacterii care ar avea legătură cu apariția miocarditei.
Ciupercile și paraziți sau interacțiunea cu diferite mucegaiuri pot duce, de asemenea, la dezvoltarea miocarditei. Microorganismele care se hrănesc cu alte organisme s-a dovedit că pot provoca miocardită în unele regiuni din America Centrală și de Sud.

Schimbări ale stilului de viață

Dacă ați fost diagnosticat cu miocardită, veți avea nevoi, probabil, de o perioadă mai lungă de odihnă și de activitate redusă. De asemenea, va trebui să eliminați sarea din alimentație.