Prăbușirea avionului lui Prigojin ar putea fi un act deliberat
Kremlinul a afirmat miercuri, pe 30 august, că în ancheta prăbușirii avionului în care se aflau Evgheni Prigojin și alte nouă persoane, nu este exclusă posibilitatea unui act deliberat.
”Este evident că sunt luate în considerare diferite versiuni, printre care versiunea – ştiţi despre ce vorbim – unei atrocităţi deliberate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Acesta a mai precizat că ancheta este una rusă, iar o investigație internațională este exlusă în acest dosar, relatează Reuters.
Miercurea trecută, pe data de 23 august, zece persoane, printre care și Evgheni Prigojin, au murit în urma prăbușirii unui avion Embraer Legacy 600. Incidentul s-a petrecut la nord de Moscova.
Liderul grupului de mercenari Wagner a decedat la două luni după ce a organizat o revoltă împotriva Ministerului rus al Apărării. Aceasta a reprezentat cea mai mare provocare pentru președintele Vladimir Putin din 1999, anul în care a ajuns la putere.
Zborul din Moscova cu destinaţia Sankt Petersburg a fost unul intern, prin urmare nu este supus regulilor internaţionale cunoscute în industrie sub denumirea legală „Anexa 13”, precizează Organizația Naţiunilor Unite pentru Aviaţia Civilă Internaţională (ICAO) cu sediul la Montreal.
Evgheni Prigojin este încă în viață?
Cu toate acestea, există și oameni care susțin că, de fapt, Evgheni Prigojin ar fi încă în viață. Profesorul Valeri Solovei afirmă că „nu Prigojin s-a suit în acel avion, ci dublura despre care se știa că o folosea”. Potrivit acestuia, Vladimir Putin ar trebui să anticipeze o răzbunare a liderului Wagner, care se află în acest moment într-o țară de exil unde își plănuiește întoarcerea până la finalul acestui an.
Institutul de Relații Internaționale (MGIMO) din Moscova este o prestigioasă școală de pregătire pentru spioni și diplomați.
Profesorul Solovei, citat de Daily Mail, susține că dublura lui Prigojin a murit în accidentul aviatic. În opinia acestuia, liderul Wagner cunoștea planurile lui Putin și ar fi folosit două rute de deplasare. Un lucru firesc, dat fiind că întreaga lume se aștepta la un asasinat.
Mai mult, Solovei susține și că autoritățile ruse nu au spus adevărul cu privire la ADN-ul lui Prigojin.
„În primul rând, avionul în care trebuia să zboare Evgheni Prigojin a fost doborât de un sistem rus de apărare aeriană. (…) Nu a fost nicio explozie la bord. A fost doborât din exterior”.
Despre operațiunea secretă care a dus la această lovitură, profesorul spune că ar fi „fost dezvoltată în Consiliul de Securitate al Rusiei și a fost aprobată personal de președintele rus”.