Ultimele zile ale soților Ceaușescu. Cum s-a derulat totul?

Ultimele zile ale soților Ceaușescu. Mihail Lupoi, fost căpitan al Armatei Române în 1989, a fost unul dintre eroii care au marcat pentru totdeauna Revoluția din Decembrie 89. În acele zile de foc, el a avut curajul de a vorbi în fața unei națiuni întregi, anunțând în direct la Televiziunea Română că armata română este alături de poporul român și că nu va trage asupra cetățenilor.

A fost omul care a dat speranță într-un moment în care totul părea pierdut, numindu-l pe generalul Nicolae Militaru în funcția de ministru al Apărării. Tot el a fost cel care a adus la lumină detalii ascunse despre ultimele zile ale lui Nicolae Ceaușescu, câteva dintre cele mai tăcute și tragice momente din istoria țării.

El a dezvăluit cu o sinceritate rară că soții Ceaușescu au fost capturați de un polițist, iar după ce au fost încătușați, au fost predati unei unități militare.

„(N.r. – Nicolae Ceaușescu) A fost oprit de către polițist, iar acest polițist l-a recunoscut și le-a spus celor cu care era că acesta este președintele. L-au încătușat împreună cu soția sa. L-au luat în custodie și l-au predat unității militare. Ați văzut în filmarea de la televiziune că el a ieșit dintr-un transportator blindat.

Acum pot să vă mărturisesc faptul că el a stat trei zile în acea mașină blindată, iar acea mașină blindată a fost spălată și mutată în interiorul unității, dar nu era nimeni înăuntru. Iar în timpul acestor trei zile el a refuzat să-și ia doza zilnică de insulină”, a povestit oficialul român în cadrul unui interviu acordat presei străine.

Nicolae Ceaușescu, un pericol pentru întregul popor

În acele zile de groază, când Securitatea încerca să pună stăpânire din nou pe putere, Mihail Lupoi și-a asumat o decizie dificilă, dar necesară. Fiecare cuvânt al său, fiecare gest în acele zile a avut un impact uriaș asupra schimbării regimului politic și a destinului întregii națiuni. El nu doar că a fost martorul unor evenimente care au marcat istoria, dar a fost și un actor decisiv într-o luptă pentru libertate și dreptate.

„Atâta timp cât el (n.r. – Ceaușescu) era în viață, ei aveau o șansă să supraviețuiască. Din acest motiv noi am decis să fie judecat și împușcat pe loc”, a explicat acesta.

18 decembrie 1989, o zi pe care familia Ceaușescu nu o va uita vreodată

Pe 18 decembrie, Nicolae Ceaușescu se afla în ultima sa vizită oficială în străinătate, în Teheran, capitala Iranului. Departe de țară, în timp ce discursurile sale răsunau pe holurile oficiale, pe străzile Timișoarei se năștea o revoluție.

Pe 17 decembrie, primele victime ale curajului au căzut, iar în seara zilei de 18 decembrie, sângele tinerilor români a înroșit treptele Catedralei din Timișoara. La ordinul Elenei Ceaușescu, glasurile care strigau pentru libertate au fost reduse la tăcere – o tăcere care însă avea să devină ecoul răsunător al unei națiuni ce nu mai putea fi înfrântă.