De la murături la iaurt, există alimente care pot face minuni când vine vorba de sănătatea intestinală. Cercetătorii de la Stanford au descoperit că o dietă bogată în alimente fermentate contribuie la îmbunătățirea diversității microbiomului și scăderi ale markerilor inflamației.
Probioticele sunt microorganisme vii care pot ajuta la promovarea creșterii bacteriilor bune în intestin, sprijinind îmbunătățirea sănătății intestinale, potrivit Cnet.
Studiile arată că probioticele pot face adevărate minuni: au fost asociate cu reducerea depresiei, promovarea sănătății inimii, întărirea sistemului imunitar. Explicația este simplă: bacteriile intestinale bune pot ajuta la promovarea unui metabolism sănătos, prevenind o gamă largă de tulburări, cum ar fi obezitatea și diabetul.
Cele mai bune alimente probiotice pentru un intestin sănătos
Cantitatea optimă de alimente fermentate într-o dietă nu a fost încă determinată. Se pare că includerea unuia sau mai multor alimente fermentate în masa de zi cu zi este benefică pentru sănătatea intestinală.
Iată care sunt alimentele fermentate pe care ar trebui să le consumăm pentru a avea un sistem digestiv echilibrat și sănătos:
Iaurt: Fermentația face acest tip de lactate mai ușor de digerat chiar și pentru cei cu intoleranță la lactoză. Asigurați-vă că iaurtul conține culturi vii și active.
Varza murată: Ținută la sare timp de câteva săptămâni, varza fermentează încet și bine. Bacteriile de acid lactic sunt cele care determină fermentarea în cazul verzei murate. În plus, deși este săracă în calorii, varza murată conține probiotice, fibre, vitamina C și vitamina K din belșug.
Miso: Făcut din boabe de soia întregi, combinate cu bacteriile „starter” koji, sare și orez sau orz, acest condiment sub formă de pastă este grozav când este amestecat în sosuri sau în alte alimente.
Chefir: Majoritatea mărcilor de chefir conțin o cantitate mai mare de probiotice decât iaurtul, ceea ce explică aciditatea suplimentară a acestui produs. Datorită probioticului Lactobacillus kefiri, chefirul are și proprietăți antibacteriene, luptând cu bacterii precum Salmonella, Helicobacter Pylori ori E.coli.
Murături: Castraveții murați în sare sunt o adevărată bucurie pentru papilele gustative și conțin bacterii probiotice, dar și vitamine și minerale. La fel de sănătoasă este și zeama de la murături. Rețineți însă că murăturile tind să fie bogate în sodiu.
Brânza proaspată: Făcută din lapte nepasteurizat, aceasta este bogată în probiotice si face parte din categoria alimentelor fermentate care nu trebuie ocolite.
Aluatul cu maia: Aluatul cu maia are bacterii lactice. Prebioticele naturale sunt unul dintre marile beneficii ale pâinii cu maia, care este asociată cu un control mai bun al glicemiei, reducerea colesterolului, un risc mai mic de diabet, risc redus de boli cardiovasculare și un control al greutății.
Kimchi: Kimchi este o garnitură tradițională coreeană din legume sărate și fermentate. Kimchi este asociată cu proprietăți anti-cancer, anti-obezitate, sănătate colorectală, reducerea colesterolului, anti-îmbătrânire, sănătatea creierului, sănătatea imunitară și sănătatea pielii.