Nutriționiștii spun că legumele fermentate sporesc sănătatea intestinului, dacă murăturile sunt puse în apă cu sare. Bacteriile sănătoase care se dezvoltă în timpul acririi legumelor ajută la o bună funcționare a sistemului digestiv, arată acest site.
Practic, fermentația are loc atunci când bacteriile bune și drojdia acționează asupra zaharurilor naturale din legume pentru a produce acid. Pe de altă parte, și oțetul produce acid.
Legumele fermentate pot dura până la șase luni atunci când sunt refrigerate, în timp ce legumele murate conservate pot dura mult mai mult. A învăța cum să puneți legume la fermentat este ușor și poate aduce beneficii sănătății și portofelului. Iată de ce sunt bune pentru sănătate alimentele fermentate:
Asigură sănătatea intestinului
O modalitate de a menține microbii intestinali buni este consumarea de probiotice sau bacterii bune, cum sunt cele din zeama de murături fermentate. Conform unui studiu din 2021, persoanele care au urmat o dietă bogată în alimente fermentate aveau un microbiom intestinal mai divers și un sistem imunitar mai sănătos. Pentru a ști dacă zeama de murături conține probiotice, căutați cuvintele „probiotic” sau „fermentat” pe etichetă.
Reduc crampele musculare
S-a demonstrat că zeama de la murături ajută la prevenirea crampelor musculare dacă este consumată în timpul sau după antrenamente. Arsurile la stomac pot fi declanșate de alimentele acide. În ciuda acestui lucru, unii oameni spun că murăturile ajută la ameliorarea simptomelor. Pentru alții murăturile agravează simptomele.
Reglează glicemia
Cercetările au descoperit că murăturile pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot scădea nivelul zahărului din sânge. Zeama de la murături poate ajuta și persoanele care suferă de diabet tip 2, reglând glicemia.
Care sunt cele mai bune alimente fermentate
Cantitatea optimă de alimente fermentate nu a fost încă determinată. Dar se pare că includerea unuia sau mai multor alimente fermentate în masa de zi cu zi este bună pentru sănătatea intestinală.
Iată care sunt alimentele fermentate pe care ar trebui să le consumăm pentru a avea un sistem digestiv mai sănătos:
- Iaurtul
Fermentația face acest tip de lactate mai ușor de digerat chiar și pentru cei cu intoleranță la lactoză. Asigurați-vă că iaurtul conține culturi vii și active.
- Kombucha
Kombucha este o băutură acidulată, cu un gust dulce-acrișor, care se prepară cu ceai. Deși se consumă de peste 2000 de ani, fiind originară din China, a devenit populară în Europa abia în secolul XX.
”Kombucha este adesea preparată cu ceai verde sau negru și zahăr. Deoarece este fermentată, această băutură gustoasă este plină de bacterii sănătoase”, spune medicul nutriționist Samantha Nanvati. Această băutură ajută la o digestie mai bună și crește absorbția nutrițională. În plus, „are mulți antioxidanți și poate întări sistemul imunitar”, iar asta o face o opțiune foarte bună pentru sănătatea generală. Băută în mod constant, kombucha ține sănătatea intestinală sub control, reduce inflamația și, eventual, poate stimula metabolismul.
- Chefirul
Chefirul este o altă băutură fermentată, bogată în probiotice. „Ca și kombucha, chefirul are o compoziție bacteriană care susține digestia, îmbunătățește absorbția nutrienților și întărește sistemul imunitar”, spune Nanavati. De asemenea, chefirul „este plin de calciu, proteine și vitamine B”, spune ea. Cu siguranță, chefirul este o băutură grozavă pentru sănătatea digestivă și pierderea în greutate.
- Varza murată
Ținută la sare timp de câteva săptămâni, varza fermentează încet. Bacteriile de acid lactic sunt cele care determină fermentarea în cazul verzei murate.
În plus, deși este săracă în calorii, varza murată conține probiotice, fibre, vitamina C și vitamina K din belșug.
- Murăturile
Castraveții murați în sare sunt o adevărată bucurie pentru papilele gustative și conțin bacterii probiotice, dar și vitamine și minerale.