Potrivit rezultatelor studiului, toate cele 29 de tipuri de produse analizate conțin între 0 şi 8 aditivi alimentari: 34,48% dintre produsele analizate au în conţinut 3 E-uri, 24,13% – 2 E-uri, 13,79 % – 1 E, iar 10,34% – 4 E-uri.
De asemenea, se pare că aproape 45% din produsele studiate nu menţionează pe etichetă produsului, conţinutul de boabe sau de făină de muştar. În principiu, acesta variază între 15% şi 30%.
Ce conține muștarul?
Rezultatele au indicat că la 9 din 10 tipuri de muştar apa este principalul ingredient.
4 din 10 tipuri de muştar conţin făină de grâu
3 din 10 tipuri de muştar conţin gumă xantan
2 din 10 tipuri de muştar conţin amidon
2 din 10 tipuri de muştar conţin zaharină
2 din 10 tipuri de muştar conţin arome
2 din 10 tipuri de muştar conţin acid citric
Produsul îndrăgit de români
Muștarul este nelipsit de pe mesele românilor. Acesta este folosit foarte des în combinație cu micii, un alt produs îndrăgit de români. Se pare însă că nici micii nu sunt atât de sănătoși.
În 2019, Asociaţia Pro Consumatori a achiziţionat din marile structuri comerciale din România 25 tipuri de mititei, 34 tipuri de muştar şi 52 tipuri de pâine.
Astfel, specialiștii au realizat un studiu pentru a atrage atenția în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor.
Se pare că în carnea de mici, s-au găsit arome de fum, monoglutamatul de sodiu în unele tipuri de carne şi acid citric.