Acestea pot fi utilizate ca aditivi în alimente sau pur și simplu, ca arome alimentare care funcționează similar cu glutamatul monosodic.
Extractul de drojdie poate ajuta la reducerea anxietății și chiar a depresiei, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Reading, care spun că nivelurile ridicate de vitamina B – care se află în extractul de drojdie – pot interfera cu chimia creierului, informează The Sun.
Extractul de drojdie combate anxietatea
Extractul de drojdie (Marmite) conține niveluri foarte ridicate de vitamina B6, despre care cercetătorii au descoperit că ajută creierul să nu mai experimenteze momente de anxietate.
În cadrul studiului, 300 de tineri au primit fie suplimente de vitamina B6 sau B12 cu mult peste doza zilnică recomandată, fie placebo. Studiul a arătat că vitamina B12 a avut un efect redus în comparație cu placebo, dar vitamina B6 a făcut o „diferență fiabilă statistic” în reducerea nivelului de anxietate.
Există și alte condimente care pot îmbunătăți sănătatea fizică și mintală: se spune că o lingură de ketchup ajută fertilitatea masculină.
Maioneza ajută femeile aflate la postmenopauză
Nutriționistul Signe Svanfeldt a explicat care sunt beneficiile pentru sănătate ale unora dintre cele mai populare ingrediente care nu lipsesc de la nicio masă. Ea susține că un astfel de ingredient, pus pe lista alimentelor „rele” este maioneza, deși conține doar ulei și ouă.
„Uleiul este bogat în grăsimi sănătoase nesaturate, iar ouăle oferă proteine, precum și nutrienți precum vitamina D”, explică ea.
Maioneza are, de asemenea, o concentrație mare de vitamina E, despre care un studiu a descoperit că poate proteja femeile la postmenopauză împotriva accidentelor vasculare cerebrale.
Cercetătorii de la Intergroup of Arizona, Phoenix și Universitatea din Minnesota au descoperit că femeile la postmenopauză, care au introdus cantități semnificative de vitamina E în dietă, aveau mai puține șanse să moară din cauza unui accident vascular cerebral.
Cea mai concentrată sursă de vitamina E consumată de grupul de femei din acel studiu a fost maioneza. Signe adaugă totuși că maioneza este foarte densă energetic.
„Dacă aveți o restricție energetică, ar putea fi necesar să fiți atent la cantitatea de maioneză pe care o consumați.”
Ketchup-ul crește fertilitatea masculină și previne cancerul de prostată
S-a descoperit că deliciosul sos de roșii acidulat, considerat condimentul favorit al englezilor, poate crește fertilitatea masculină.
Licopenul, care dă culoarea roșiilor, poate crește numărul de spermatozoizi cu până la 70%, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sheffield. Ei au mai observat că licopenul poate reduce numărul de spermatozoizi anormali.
În plus, consumul de ketchup, de două sau mai multe ori pe săptămână, poate reduce și cu 20% riscul ca un bărbat să dezvolte cancer de prostată, conform unui studiu american din 2002. Signe avertizează că în ketchup se pot ascunde și cantități mari de zahăr.
Muștarul are proprietăți anti-inflamatorii
Se crede că muștarul este unul dintre cele mai vechi condimente din lume, date istorice sugerând că a fost inventat în Egiptul antic.
Considerat de mulți drept un super-aliment, muștarul este bogat în seleniu și magneziu, care au proprietăți anti-inflamatorii.
Unele studii au descoperit și că semințele de muștar pot proteja împotriva bacteriilor și ciupercilor, precum E.coli. Alte studii sugerează că muștarul nu are efecte protectoare. Signe subliniază că majoritatea tipurilor de muștar sunt bogate în sodiu, așa că ar trebui consumat „cu moderație”.