Negocierile dintre Rusia și Ucraina au loc ocazional, cu multe speculații referitoare la propuneri și la rezultatul potențial. Uneori auzim că nu este nimic nou în discuție și după aceea că apar niște semne despre posibila soluție. Din Rusia vine chiar și informația conform căreia partea ucraineană pune în pericol negocierile, ceea ce ar putea prelungi războiul.
În același timp, există apeluri la mediere din partea liderilor din Orientul Mijlociu, având convingerea evidentă că dispun de niște abilități speciale pentru a ajuta cele două părți să găsească o cale de ieșire din război. Uneori există o invitație adresată liderilor Rusiei și Ucrainei să se întâlnească față în față la Istanbul sau la Ierusalim și să ajungă la un acord.
În ambele cazuri, președintele Turciei și primul-ministru al Israelului se consideră bine plasați, având relații bune cu ambele părți. Primul-ministru israelian, Naftali Bennett, s-a aflat recent la Moscova și a avut o întrevedere cu liderul rus, după care a vorbit la telefon cu primul-ministru al Ucrainei, scrie într-o opinie pentru Diario de Noticias, Mirko Stefanovic, cercetător la ISCTE-IUL și fost ambasador al Serbiei în Portugalia.
Cum arată, de fapt, negocierile?
Informațiile care vin de la Moscova sunt întotdeauna în sensul susținerii negocierilor ca modalitate de a pune capăt războiului, bineînțeles cu soluția bazată pe poziția rusă în conflict. Ucrainenii nu oferă prea multe informații presei, știind probabil că deschiderea lor declarată de a ceda o parte din teritoriul lor țării vecine nu poate decât să dăuneze efortului de război și moralului forțelor lor.
Pe scurt, ceea se vede în mass-media cu greu va convinge pe cineva de faptul că negocierile aduc mai aproape sfârșitul războiului sau că soluția devine vizibilă. Dar efortul potențialilor mediatori nu se diminuează.
Această situație dă semne că întreaga istorie a negocierilor are înțelegeri foarte diferite din partea tuturor celor implicați. În mod realist, există un anume motiv concret pentru a crede că soluția este în fața oricui? Cu greu.
Se pare că partea ucraineană trebuie să negocieze, indiferent dacă crede sau nu în negocieri, doar pentru a arăta că face tot posibilul pentru a opri războiul. Ei nu au altă opțiune decât să vorbească cu oricine dorește să vorbească cu ei. Rusia, la rândul ei, nu pare să fie partea cu adevărat interesată în negocieri. Cererile sale asupra teritoriului Ucrainei nu vor fi acceptate, ei știu asta, dar văd, evident, un oarecare beneficiu în participarea la negocieri ca cineva care dorește să oprească războiul. Pe aceeași parte, nu se tem că ar putea pierde ceva la masa negocierilor. De asemenea, le oferă mai mult timp să se regrupeze, să-și aprovizioneze forțele și să inventeze un nou plan militar pentru săptămâna viitoare.
Turcia și Israelul nu au impus sancțiuni Rusiei
Ei au motive pentru aceasta: Turcia are o cooperare militară extinsă cu Moscova, căutând un anumit echilibru cu presiunile occidentale asupra politicii președintelui său. Sancțiunile ar distruge tot ce au construit în ultimii ani. Israelul, la rândul său, are peste un milion de cetățeni proveniți din fosta URSS, o cooperare economică extinsă și, cel mai important, o foarte bună înțelegere în Siria cu rușii în lupta împotriva forțelor iraniene și a aliaților acestora. Aceasta include coordonarea dintre forțele aeriene israeliene în atacurile asupra țării vecine și armata rusă staționată în Siria, pentru a evita evenimentele inutile.
Așadar, dacă ar fi chestionați de NATO, SUA sau UE pentru că nu au impus sancțiuni Rusiei, rolul mediatorului este o explicație perfectă, indiferent dacă funcționează sau nu. În afară de aceasta, liderii săi pot fi văzuți acum ca actori importanți pe scena internațională, ceea ce arată foarte bine în regiune, dar și pe plan local.
Lucrurile au mers deja prea departe pe câmpul de luptă. Războiul trebuie să continue, pentru că Rusia nu se poate retrage fără vreun „succes” militar serios, ținând cont de poziția conducerii sale față de poporul rus. Plasarea mai multor soldați și echipamente militare pe teren este, de asemenea, problematică, deoarece va duce la mai multe pierderi civile și militare. Târârea războiului prin noroiul ucrainean este, după cum se poate vedea, soluția actuală, în speranța că se va întâmpla un miracol de una dintre părți.
Eu personal nu am crezut niciodată în miracole, dar în acest caz, nu se știe niciodată.