Adevărul despre Nicolae Ceauşescu! A ieșit la iveală. Sute de oameni au fost executați
Este vorba despre pedeapsa capitală, aplicată de către tribunalele de militari, care aveau rolul de a elimina toți oponenții regimului. Până la acest moment, pedeapsa cu moartea fusese abolită în România încă din vremea lui Alexandru Ioan Cuza.
Trebuie menționat că România a fost prima țară europeană care a abolit această pedeapsă, în 1865. Din păcate, nu a fost definitiv.
Cui se aplica pedeapsa capitală?
Pedeapsa cu moartea se aplica în primul rând celor care se răzvrăteau împotriva regimului și deținuților politici. Totodată, erau vizați și criminalii deosebit de periculoși, precum cei care comiteau infracțiuni grave împotriva ordinei şi liniştii publice.
Legea din vremea respectivă arată că executarea celor condamnaţi se efectua prin împușcare, de către plutoanele de execuţie. Fiecare pluton era alcătuit din 12 membri, care primeau încărcătoare cu câte 5 cartușe.
De asemenea, procesul de selectare al unui „călău” era unul foarte complicat, pe baza unui profil psihologic foarte bine conturat. Mai mult, ei semnau declarații de confidențialitate.
În cazul în care divulgau secrete de serviciu, aceștia puteau fi arestați şi condamnați la rândul lor la pedeapsa cu moartea. Amintim că execuțiile se realizau în era lui Nicolae Ceaușescu doar în cadrul închisorilor Jilava şi Rahova.
Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi prin împuşcare 104 oameni
În România, au fost condamnaţi la moarte şi executaţi prin împuşcare 104 oameni între anii 1965 – 1989. Printre aceștia se aflau intelectuali sau infractori de drept comun.
Un caz care a atras atenția a fost cel al lui Gheorghe Ştefănescu, botezat şi „Bachus”, afaceristul inculpat care a vândut milioane de litri de vin contrafăcut.
Ultimul român supus pedepsei capitale
Ultimul român supus pedepsei capitale a fost Ion Pistol, cetăţean condamnat la pedeapsa cu moartea de Tribunalul Judeţean Teleorman, pentru omor deosebit de grav. Execuţia lui s-a desfăşurat în ziua de 12 mai 1987.
Pedeapsa cu moartea a fost abrogată prin Decretul – Lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, după căderea regimului comunist.
În momentul de față, cea mai gravă pedeapsă care i se poate aplica unui inculpat este condamnarea la pedeapsa închisorii pe viaţă, conform actualei legi penale din România, intrată în vigoare la 1 februarie 2014.