Mihaela Ceaușescu a acordat un interviu pe canalul Youtube EVZ Capital, în care a vorbit despre relația cu unchiul său, Nicolae Ceaușescu, dar și despre vizitele pe care le efectua în România.
Amintim faptul că aceasta este fiica lui Marin Ceaușescu, fratele cel mare al dictatorului, care era detașat la Praga, care era șeful Agenției Economice a Republicii Socialiste România.
Mihaela Ceaușescu susține că prima oară i s-a spus ”tovarășa” când avea 15 ani și a venit de la Praga, lucru care atunci i s-a părut foarte ciudat, având în vedere mediul în care a trăit ani de zile.
„Prima dată, mie mi s-a spus tovarășa Mihaela, când am venit de la Praga, pe la 15 ani. Lucru care mi s-a părut extrem de ciudat, pentru că trăind la Praga timp de 13 ani, într-un cu totul alt mediu, unde eram copii din 32 de țări, eram între copii de diplomați, noi nu făceam distincție de etnii, de rase… Acolo, numele de Ceaușescu încă nu avea nicio rezonanță”, povestește nepoata dictatorului.
Referitor la relația cu Nicolae Ceaușescu, aceasta susține că îl vedea pe fostul președinte al României în vacanțe, însă pentru ea, acesta era doar ”unchiu Nicu”.
Ce relație avea Mihaela Ceaușescu cu Nicolae Ceaușescu?
„Da, eram nepoata lui Nicolae Ceaușescu, îl vedeam în fiecare an când veneam în vacanțe, dar era «Unchiu’ Nicu». Era și el un unchi ca toți unchii pentru mine la vârsta aia”, a mai spus Mihaela Ceaușescu.
În momentul în care s-a mutat în România, lucrurile au fost dificile pentru ea. Nepoata lui Nicolae Ceaușescu susține că nu știa să vorbească prea bine limba română și de asemenea, nu știa nici literatură, precizând că părinții ei au făcut atunci o greșeală destul de mare.
„Când m-am întors în România, m-au înscris părinții la liceul Petru Groza, acum se numește Vianu, culmea e că toți nepoții mei sunt la Vianu. Am avut niște probleme, pentru că trecerea pentru mine a fost foarte grea, eu vorbeam limba română, dar o vorbeam acasă, atât, cu părinții.
Și nu făcusem literatură, eu nu știam de Eminescu, nu știam de Creangă, aici a fost o greșeală a părinților, dar n-au mai repetat-o cu sora mea”, a mai adăugat aceasta.
Nepoata fostului dictator a vorbit și despre diferențele dintre Praga și România. Mihaela Ceaușescu susține că încă din prima zi de școală și-a dat seama că nimic nu va mai fi la fel.
Ea a dat exemplu momentul în care a vrut să meargă la școală cu autobuzul. Deși în Praga oamenii îi așteptau pe alții, în România aceasta nu a reușit să prindă autobuzul pentru că stătea la rând la fel cum o făcea și în Cehia, în loc să se împingă.
Prima experiență din România pentru Mihaela Ceaușescu
„Totul era foarte ordonat, cehii sunt altfel, sunt mai reci decât slovacii, dar sunt foarte ordonați. De exemplu, când am ajuns aici, în prima zi, eu nici n-am ajuns la școală. Mi-a zis mama, eram mare deja, «Uite, mamă! Te duci la statuia Aviatorului, vezi că acolo e o stație, iei autobuzul și te duci».
M-am dus în stație și după o oră jumate, am venit acasă și am spus că eu n-am reușit să mă urc în autobuz, pentru că eu am stat la rând cum se stătea la Praga, acolo se stătea la rând, nimeni nu ți-ar fi luat-o înainte, dar aici mi-au luat-o toți înainte. Și mama a spus: «Pfoai, aici suntem în România, aici trebuia să te împingi…».”, a spus Mihaela Ceaușescu, despre prima lecție de viață din România.
Adevărul despre școala din România
O altă situație neplăcută pe care a remarcat-o în România a fost atunci când a realizat că cei care învață foarte bine sunt ”tocilari”. Ea a precizat că în Praga era o mândrie să învețe bine, în timp ce în România era mai bine ca o persoană să fie ”în gașcă”.
„Primul lucru pe care l-am aflat este că dacă înveți bine ești tocilar. Eu veneam după 8 ani în care era o mândrie să înveți foarte bine. Și am venit aici unde nu trebuie să înveți foarte bine, ci să fii în gașcă, am aflat ce înseamnă a chiuli, eu n-am chiulit până într-a 9-a niciodată, dup-aia mi-a plăcut așa de mult că am chiulit 3 săptămâni după”, a mai adăugat fiica lui Marin Ceaușescu.