Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat imagini cu carnetul lui Nicolae Ceaușescu. În paginile acestuia se poate vedea că fostul dictator avea mai multe titluri Doctor Honoris Causa la diverse universități. CNSAS arată, de altfel, și că acesta se lăuda cu mai multe decorații.
Carnetul lui Nicolae Ceaușescu, publicat
Carnetul lui Nicolae Ceaușescu a fost publicat de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pe pagina oficială de Facebook.
Potrivit documentului, fostul dictator al României se lăuda cu multe titluri de Doctor Honoris Causa. Unele dintre ele proveneau de la universități din Filipine, Liban, Buenos Aires (Argentina).
În postarea de pe Facebook se vede că Nicolae Ceaușescu avea era doctor în economie și în științe politice.
De asemenea, era Doctor Honoris Causa al Universităților din:
- București
- Ecuador
- San Marcos
- Liban
- Buenos Aires
- Sur – Bahia Blanca
- Nisa
- Filipine
- Yucatán
- Teheran
Nicolae Ceaușescu avea profesia de bază economist
Cartea de Evidență Personală a lui Nicolae Ceaușescu, membru al Partidului Comunist Român, avea numărul de înregistrare 0000001.
El se prezenta cu mândrie ca economist și se clasifica ca muncitor în categoria socială.
Admis în Partidul Comunist Român în 1933, acesta a urmat studii la Institutul de Științe Economice și la Academia Ștefan Gheorghiu.
Nicolae Ceaușescu se mândrea cu o serie de decorații, inclusiv Ordinul Steaua RSR din 1948, precum și Medalia de Erou al Muncii Socialiste din 1964 și Medalia Tudor Vladimirescu din 1996, printre altele.
Din această carte a sa, reiese că fostul dictator pretindea că vorbește limba rusă și franceză. De asemenea, el se lauda că provine dintr-o familie de țărani, alături de sora sa, Bărbulescu Lina, și frații săi, Ceaușescu Ilie și Ceaușescu Ion.
Mulți români cred că se trăia mai bine pe vremea comunismului
Conform datelor unui sondaj INSCOP realizat în decembrie 2023, aproape jumătate dintre români sunt de părere că regimul comunist a fost benefic pentru România, cu un procentaj în creștere față de acum 10 ani.
În plus, mai mult de 46% dintre români sunt de părere că viața era mai bună înainte de 1989 comparativ cu prezentul. Directorul INSCOP subliniază că există atât explicații obiective, cât și subiective pentru a înțelege acest fenomen.
48,1% dintre români au opinia că regimul comunist a fost benefic pentru România (comparativ cu 45,5% în noiembrie 2013).
42,3% cred că acest regim a fost dăunător pentru țara noastră (comparativ cu 44,7% în noiembrie 2013).