Se pare chiar că există o obsesie culturală pentru persoanele cu ochi albaștri, fie că este vorba de atacția pe care o exercită acestea, fie că, așa cum susțin unii, ar fi simboluri ale trecutului nostru.
Dincolo de emoția și atracția pe care le stârnesc persoanele cu ochi albaștri, iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le știm când vine vorba de cei mai fascinanți ochi, potrivit The List.
Fie că se datorează unor procese științifice ciudate sau pur și simplu geneticii, ochii albaștri nu sunt foarte diferiți de ochii căprui.
Nu există pigment albastru
Nimeni nu are pigmentul albastru în ochi. În acelasi mod în care cerul pare să fie albastru (când de fapt nu este așa), ochii albaștri sunt doar un truc al luminii. Senzația de albastru este dată de efectul Tyndall, fenomen similar cu acela care ne face să credem că cerul este albastru.
Irisul este alcătuit din două straturi de celule: stroma și epiteliul. În cazul ochilor albaștri, stroma reprezintă un strat translucid și nu conține niciun fel de pigment, din cauza unei mutații genetice. Așa că, atunci când lumina albă își face apariția, stroma începe să o împrăștie.
Albastrul este împrăștiat mai mult decât alte culori, deoarece merge sub forma unor valuri mai scurte, ceea ce face ca albastrul să se reflecte cel mai ușor și să devină cel mai vizibil. Din acest motiv, ochii albaștri își pot schimba uneori nuanța, în funcție de cantitatea luminii dintr-o încăpere.
Efectul Tyndall intervine și când avem de-a face cu culoarea verde a ochilor. Doar că în acest caz, stroma conține concentrații mai scăzute de melanină, de unde apare nuanța de verde.
Mai sensibili la lumină
Oamenii cu ochi albaștri nu au melanină în iris, substanță folosită pentru a proteja ochiul de lumina intensă (cum ar fi soarele sau iluminatul fluorescent). De aceea, este știut că ochii albaștri sunt foarte sensibili, care pot absorbi cantități mari de radiații ultraviolete, iar riscul de cataractă este mai mare.
Câți oameni sunt binecuvântați cu ochi albaștri
World Atlas estimează că aproximativ 8 până la 10% dintre oameni sunt binecuvântați cu ochi albaștri. Desigur, în ziua de azi mulți își pun lentile de contact pentru a avea superba culoare albastră. Dar se poate face ușor diferența între albastru natural și albastru artificial.
Nu este cea mai rară culoare a ochilor, așa cum am crede
Deși șansele de a avea ochi albaștri sunt semnificativ mai mici decât a avea ochi căprui, albastrul nu este cea mai rară culoare. De fapt, este a doua cea mai frecventă culoare a ochilor, conform unui articol din World Atlas. Și mai puțin comună decât oricare dintre aceste nuanțe este culoarea verde a ochilor, care se regăsește la doar 2% din populația lumii.
Cele mai rare culori ale ochilor sunt cenușiul și violetul (care se întâlnesc mai ales la persoanele cu forme severe de albinism) și heterocromia. Acesta este un termen folosit pentru a descrie ochii de culori diferite- de exemplu, unul albastru, altul verde.
Ochii de culori diferite oferă un aspect exotic, captivant și se pare că acest tip de ochi îl au doar 1% din oameni.
Toți au un strămoș comun
Datorită oamenilor de știință de la Universitatea din Copenhaga, se știe că în urmă cu 6.000 și 10.000 de ani, toată lumea avea ochi căprui, potrivit Science Daily. Dar la un moment dat, a apărut o mutație pe gena OCA2, care controlează cantitatea de melanină pe care o producem.
Mai exact, această mutație a acționat ca un soi de „comutator” și „a oprit” capacitatea oamenilor de a mai avea ochi căprui. Așa s-au născut ochii albaștri! Echipa din Copenhaga a identificat mutația care a creat ochii albaștri, dar a descoperit și că toți oamenii cu ochi albaștri au ceva în comun.
„Putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș”, a spus profesorul Hans Eiberg. „Toți au moștenit același ”comutator” exact în același loc din ADN-ul lor”, a menționat el.