Deși suntem fascinați de oamenii cu ochi verzi, ar trebui să știm că, de fapt, aceștia nu au niciun pic de pigment verde în ei. Pur și simplu au mai puțină melanină decât ochii negri sau căprui. Culoarea verde rezultă din împrăștierea luminii din iris, scrie  TheHealtdigest.

Doar 2% din populația lumii are ochi verzi și majoritatea celor care s-au născut cu această culoare a ochilor trăiesc în Europa de Nord, Centrală și de Vest, în special în Irlanda și Scoția, potrivit MyVision.

Culoarea ochilor este dată de cantitatea de pigment numit melanină, aceeași care se găsește și în piele. Deși ochii verzi nu afectează în niciun fel personalitatea unui individ, anumite sondaje arată că, adesea, ochii verzi sunt asociați cu anumite calități precum creativitatea și încrederea.

De altfel, conform unor statistici, verdele este una dintre cele mai populare culori ale lentilelor de contact pe care le folosesc cei care vor să-și schimbe culoarea ochilor. Dar puțină lume știe că a avea ochi verzi de la Mama Natură poate crește riscul anumitor afecțiuni de sănătate.

Ochii verzi, asociați cu un risc mai mare de afecțiuni oculare

Deoarece ochii mai deschiși au o cantitate mai mică de pigment pentru a-i proteja, sunt mai sensibili la daunele solare cauzate de UV, explică medicul oftalmolog Mark R. Mandel. La rândul lor, aceste daune ar putea contribui la afecțiuni oculare. Când în ochi pătrunde mai multă lumină, asta vă poate face mai susceptibili la degenerescența maculară, adică momentul în care celulele ochiului se deteriorează, ajungându-se la pierderea vederii.

Alți factori de risc pentru degenerescenta maculară includ vârsta, genetica, fumatul, o dietă care conține cantități mici de verdeață cu frunze și acizi grași omega-3 și lipsa activității fizice.

Deși o analiză din 2014 din ”Jurnalul Internațional de Oftalmologie” a constatat că cercetările existente nu confirmă că persoanele cu ochi mai deschiși prezintă un risc mai mare de degenerescență maculară, autorii subliniază că „există ipoteze plauzibile, care indică culoarea irisului mai deschisă drept un factor de risc pentru degenerescența maculară legată de vârstă.”

Risc de melanom ocular

Deși persoanele cu ochi căprui sunt mai predispuse să dezvolte cataractă, cele cu ochi albaștri sau verzi sunt mai predispuse la melanom ocular.

Riscul de melanom ocular crește odată cu vârsta, iar anumite mutații genetice influențează, de asemenea, riscul de melanom ocular.

Expunerea la razele UV când facem plajă ar putea crește, de asemenea, riscul de melanom ocular, potrivit Clinicii Mayo. Pentru a vă proteja cel mai bine ochii de daunele provocate de soare, alegeți ochelari de soare care au protecție UV 100%.

Și de cancere ale pielii

Întrucât persoanele cu ochi verzi au, de obicei, pielea mai deschisă, acest lucru riscă să îi predispună la anumite tipuri de cancer de piele. Potrivit Cancer Research UK, persoanele cu pielea deschisă au mai puțină melanină în piele pentru a le proteja de soare.

Carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul sunt trei tipuri de cancer de piele. Carcinomul bazocelular arată ca o umflătură sidefată sau ca o rană care sângerează, care apare pe zonele pielii care au fost expuse la soare. Carcinomul cu celule scuamoase apare și el pe pielea expusă la soare, dar va semăna cu un nodul roșu sau cu o leziune plată.

Melanomul poate apărea în orice loc al corpului și nu neapărat pe zonele expuse la soare. Melanomul poate apărea ca o aluniță anormală sau în schimbare.

Un studiu din 2022 a urmărit sănătatea a peste 35.000 de bărbați. După 19 ani, s-a descoperit că bărbații cu ochi verzi au avut un risc mai mare de a dezvolta carcinom cu celule bazocelulare și carcinom cu celule scuamoase în comparație cu persoanele cu ochi căprui sau negri.

Cu toate acestea, studiul a constatat că culoarea ochilor nu poate fi asociat direct cu riscul de melanom.

Ochii verzi, asociați cu o toleranță mai mare la durere?

Un studiu pilot din 2014 din ”Journal of Pain” a analizat toleranța la durere a 58 de femei însărcinate care urmau să nască. Cercetătorii au descoperit că femeile cu ochi mai întunecați au avut o anxietate mai mare, în comparație cu femeile cu ochi verzi și albaștri.

Au avut, de asemenea, mai multe tulburări de somn și gânduri negative, decât femeile însărcinate cu ochii mai deschiși, deși nu au existat diferențe semnificative. În timpul travaliului, femeile cu ochi deschiși au experimentat mai puțină durere în timpul nașterii, decât femeile cu ochi închiși la culoare.