Potrivit Bloomberg, grupul internațional de experți OMS care a ajuns la Wuhan, la începutul acestui an, pentru a cerceta originile coronavirusului, a vizitat și piața Baishazhou. Aceasta este mai mare, dar poate mai puțin cunoscută decât piața Huanan, de unde, s-a crezut inițial, că virusul a sărit de la animale sălbatice la oameni.

Se vindeau animale vii şi în piața Baishazhou

Echipei de cercetare i s-a spus că acolo s-au vândut doar alimente congelate, ingrediente și ustensile de bucătărie. Dar un studiu lansat recent a arătat, grație datelor colectate timp de 30 de luni, că cel puțin doi vânzători de acolo vindeau în mod regulat animale sălbatice vii.

Bloomberg notează, de asemenea, că unul dintre cele mai vechi focare COVID-19 înregistrate în Wuhan a implicat un angajat din Huanan care tranzacționa bunuri între cele două piețe.

”O legătură între ele ar fi foarte interesantă”, a declarat Stephen Goldstein, expert în virologie evolutivă la Universitatea din Utah. Dar, a subliniat el, nu va fi posibil să se stabilească dacă acel angajat a avut vreun contact cu animale sălbatice infectate, deoarece au dispărut de mult.

“Mi se pare că autoritățile locale sau regionale au ținut secrete în mod deliberat aceste informații”

Totuși, Goldstein tinde să creadă că unele autorități nu au dorit ca prezența unui comerț cu animale sălbatice în acea piață să devină publică.

„Mi se pare că autoritățile locale sau regionale au ținut secrete în mod deliberat aceste informații. Este incredibil că oamenii teoretizează despre un tip de acoperire”, a spus el referindu-se la ipoteza conform căreia virusul a scăpat din laboratorul din Wuhan, administrat de guvern. „Dar o acoperire evidentă se află chiar în fața lor”, afirmă Goldstein.

În prima fază a pandemiei, ipoteza era că virusul a plecat din piața de păsări din Wuhan, fiind transmis de la lilieci la om, apoi accea că virusul a scăpat dintr-un laborator tot din Wuhan, așa cum controverse au existat și în legătură cu momentul real al apariției primului caz de infectare la om. În raportul din februarie 2021, ipotezele OMS au rămas: incident de laborator, transmiterea de la o gazdă animală, transmiterea prin alte gazde intermediare.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin