„Oamenii caută adesea modalități ușoare de a slăbi și de a îmbunătăți sănătatea, iar oțetul de mere este unul despre care oamenii mă întreabă adesea”, spune Neeharika Kalakota, medic gastroenterolog la Houston Methodist.
„Întotdeauna le spun: dacă vrei să-l încerci, încearcă-l. Dar așteptările trebuie să fie realiste. Și niciodată nu trebuie să-l beți nediluat”, explică el, potrivit Houstonmethodist.
Cum se obține?
Oțetul de mere este obținut printr-un proces format din două etape. Primul pas constă în expunerea merelor zdrobite la culturi de drojdie, care fermentează zaharurile din fructe și le transformă în alcool. Mai apoi, se adaugă culturi vii de bacterii, care vor continua procesul de fermentare a alcoolului, transformându-l în acid acetic, acesta fiind principalul ingredient activ din oțet.
În ultimii ani, oțetul de mere a devenit tot mai popular datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătății. Beneficiile despre care se vorbește frecvent sunt:
- Pierderea în greutate
- Prevenirea diabetului de tip 2
- Ameliorarea arsurilor la stomac
- Scăderea colesterolului
- Reducerea venelor varicoase
- Albirea dinților
- Reducerea mătreții
- Îmbunătățirea acneei
- Stimularea energiei
Nu există dovezi că oțetul de mere ajută la pierderea în greutate
„Nu există dovezi care să sugereze că oțetul de mere ajută la pierderea în greutate, cu excepția cazului în care este asociat cu un deficit de calorii”, spune medicul.
„A bea oțet de mare și apoi a mânca un cheeseburger dublu și cartofi prăjiți nu va funcționa dacă vrem să slăbim”, explică dr. Kalakota.
„De asemenea, nu există date care să arate că îmbunătățește pierderea în greutate, dincolo de ceea ce oferă deja un deficit de calorii”, susține el.
Afirmația potrivit căreia oțetul de mere poate ameliora arsurile la stomac, atunci când acidul din stomac se deplasează în esofag și provoacă arsuri, este și mai lipistă de temei, după cum spune dr. Kalakota, întrucât oțetul de mere conține acid acetic.
Oțetul de mere poate juca un rol în reglarea zahărului din sânge
Celelalte presupuse beneficii sunt fie nestudiate, fie neconfirmate. În schimb, se pare că oțetul de mere poate juca un rol în reglarea zahărului din sânge și menținerea colesterolului. Studiile sugerează că oțetul de mere poate produce o scădere ușoară a glucozei a jeun (glucoza ridicată a jeun este un indicator al diabetului de tip 2.).
În plus, câteva studii au arătat creșteri mici ale lipoproteinei de înaltă densitate (HDL), uneori denumite „ colesterolul bun – deși nu au arătat niciun efect asupra lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau a colesterolului „rău”. În orice caz, aceste efecte sunt minime, susține medicul.
„Cu alte cuvinte, oțetul de mere nu va vindeca diabetul de tip 2 și nici măcar nu va juca un rol semnificativ în gestionarea bolii”, spune dr. Kalakota.
„De asemenea, nu va ajuta la scăderea colesterolului sau la prevenirea vreuneia dintre aceste afecțiuni”, explică el.
Efecte secundare ale oțetului de cidru de mere
Dr. Kalakota spune că cel mai important lucru este că oțetul de mere nu trebuie consumat niciodată fără a-l dilua mai întâi cu apă. Asta pentru că poate provoca boală dentară erozivă și afecțiune esofagiană erozivă.
„Am avut mai mulți pacienți care nu putueau înghiți, iar endoscopia a descoperit că mucoasa esofagului era distrusă”, spune dr. Kalakota.
Toți, susține el, spuneau că beau zilnic oțet de mere. Natura foarte acidă a oțetului de mere este cea care duce la astfel de probleme.