Medici germani au făcut luni un anunț zguduitor care indică că opozantul rus Alexei Navalnîi ar fi putut fi otrăvit cu un fel de inhibitor de colinesterază. Substanţa specifică nu este, însă, cunoscută. Conform datelor oferite de Reuters, citată de Agerpres, există cinci elemente care trebuie avute în vedere despre această substanţă.
Inhibitorii de colinesterază sunt un grup de compuşi chimici cu o gamă largă de întrebuinţări, de la fabricarea armelor chimice şi a pesticidelor pentru uciderea gândacilor şi până la producerea unor medicamente menite să atenueze simptomele bolii Alzheimer sau a altor forme de demenţă.
Colinesteraza este o enzimă esenţială pentru funcţionarea normală a sistemului nervos al omului, al altor vertebrate şi insectelor.
Substanţele chimice care blochează sau inhibă colinesteraza pot provoca o hiperactivitate în cazul unei multitudini de funcţii umane, conducând la efecte acute multisistemice care pot fi letale.
Unele pesticide, precum organofosfaţii sau carbamaţii, inhibă colinesteraza. Aceste produse chimice pot fi în unele situaţii otrăvitoare pentru om.
În replică, rușii spun că s-au făcut analize și nu au fost găsite urme de otravă în organismul opozantului rus.
Medicii de la Spitalul Charité din Berlin, unde este internat Navalnîi, au declarat luni că datele clinice indică faptul că acesta prezintă ”urme de otrăvire (…) cu o substanţă din grupa de substanţe active numite inhibitori de colinesterază”, o analiză amplă fiind iniţiată pentru identificarea otrăvii.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel, a cerut autorităților ruse să investigheze această infracţiune în detaliu şi în mod total transparent. „Cei responsabili trebuie identificaţi şi traşi la răspundere”, a declarat Angela Merkel, citată de agenţia de presă Reuters.
Susţinătorii lui Navalnîi sunt de părere că acestuia i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care el l-a băut joi pe aeroportul din Tomsk, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinaţia Moscova.