Pentru a rezolva incertitudinea din jurul ouălor organice din magazinele alimentare, Institutul Cornucopia din Statele Unite a avut ideea inspirată de a crea un tabel de punctaj care să evalueze cofrajul de ouă.
Nu este vorba despre cunoscutele categorii ”clasa A sau B”, ci, mai curând, de o evaluare a practicilor agricole, informează Mashed.
Institutul Cornucopia evaluează ouăle după un set de criterii și apoi acordă producătorilor o evaluare, dela 1 la 5, pe baza a ceea ce organizația non-profit numește „tablou de punctaj pentru ouă eco”.
Evaluările includ numeroși factori
Criteriile Institutului Cornucopia arată angajamentul celor calificați spre o viziune holistică a agriculturii.
Evaluările includ următorii factori (care sunt explicați și documentați în întregime pe site-ul său): proprietate, structură, angajament față de eticheta organică, etichete suplimentare, dimensiunea efectivelor de păsări, tipul de adăpostire a găinilor, spațiul interior, spațiul exterior, calitatea accesului în aer liber, timpul de acces în aer liber, modificări, deces, sacrificare, impact asupra mediului, aprovizionare cu furaje, bunăstarea păsărilor și transparență.
În plus, listează categorii de „credit suplimentar” și două secțiuni fără punctaj: furaje fără gluten și soia și furaje certificate organice.
Tabloul de punctaj este despre calitatea vieții
O serie dintre acești factori iau în considerare tratamentul găinilor ouătoare, cum ar fi mediul în are cresc și cât de sănătos este pentru ele în ceea ce privește curățenia, spațiul și accesul regulat în aer liber.
Alte categorii se referă la modul în care ferma achiziționează puii. De asemenea, se iau în considerare sursele de hrănire și modul în care structura și finanțarea fermei susțin (sau împiedică) mediul.
Producătorul care primește cinci ouă are cele mai ecologice și cele mai etice produse
Evaluarea furnizorilor de ouă pe această bază este o muncă intensă și a fost nevoie de doi ani de cercetare pentru a produce acest tabel, care enumeră 150 de mărci. Organizația acordă fiecărei ferme un ou, în loc de o stea.
Producătorul care primește cinci ouă are cele mai ecologice și cele mai etice produse; Institutul Cornucopia încurajează consumatorii să cumpere ouă de la producătorii care au obținut evaluări de 4- 5 ouă. Evaluările se limitează la ouăle produse în Statele Unite. Cornucopia oferă tabele de punctaj și pentru alte produse de fermă, cum ar fi lactatele, carnea de vită și cerealele.
De ce e bine să mâncăm ouă
Ouăle sunt bogate în substanțe nutritive, iar pe o scară valorică de la 1 la 100, oul se află pe poziția cea mai înaltă datorită conținutului de proteine. De asemenea, au o cantitate ridicată de seleniu, un important antioxidant care contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Sunt o sursă puternică de vitamine A, D, B12 și de toți cei nouă aminoacizi esențiali. De asemenea, conțin aproximativ 113 mg colină, un nutrient important pentru sănătatea neurologică și metabolică.
Ouăle oferă aproape tot ce are nevoie organismul
Ouăle sunt un aliment sănătos, oferind aproape tot ce are nevoie organismul. Potrivit Keck Medicine, un ou mare, fiert are aproximativ 77 de calorii și conține:
- Vitaminele A, B5, B12, D, E, K, B6
- Folat
- Fosfor
- Seleniu
- Calciu
- Zinc
- 6 grame de proteine
- 5 grame de grăsimi sănătoase
- Colină, o vitamină solubilă în apă care este asociată cu vitaminele B pentru dezvoltarea creierului.