Adevărul despre pâine! Care este cea mai sănătoasă, de fapt

paine, produse de panificatie

SURSA FOTO: Dreamstime

Pâinea s-a transformat, dintr-un aliment de bază, consumat de sute de ani, într-un subiect controversat. Așadar, ce pâine ar trebui să mâncăm?

Care pâine este cea mai sănătoasă

Pâinea este un aliment extrem de important, care oferă multiple beneficii pentru sănătate dacă este consumată cu moderație. Consumul excesiv al unor tipuri de pâine poate duce la kilograme în plus, creșterea glicemiei și probleme gastro-intestinale. Dacă vă întrebați care este mai bună: pâinea albă sau cea integrală, experții citați de Fox News vin acum cu câteva răspunsuri.

Cu sute de soiuri de pâine existente în întreaga lume, alegerea celei mai sănătoase pâini poate fi o provocare. Multe tipuri sunt bogate în zahăr și carbohidrați, în timp ce altele au ingrediente naturale, organice. Printre cele mai sănătoase tipuri de pâine recomandate de medici se numără pâinea integrală, pâinea cu secară și cea cu maia.

„Când vine vorba de sănătate, pâinea integrală este o alegere mai bună, în comparație cu pâinea albă”, spune Kate Ingram, un dietetician din Connecticut.

Integrala are un conținut nutrițional mai mare

”Asta se datorează faptului că pâinea integrală conține mai multe fibre și nutrienți importanți din tărâțe și germeni. Aceste elemente sunt bune pentru digestie și menținerea nivelului de energie”, adaugă ea.

Mary Sabat, nutriționist din Georgia, expertă la Consiliul American pentru Alimentație, a fost de acord, adăugând că pâinea integrală are un conținut nutrițional mai mare și un impact mai mic asupra zahărului din sânge.

Ca și alte produse „albe” sau rafinate (paste, orez, aluat de pizza), pâinea albă nu este recomandată din punct de vedere nutrițional.

„Pâinea albă este făcută din făină de grâu rafinată, unde tărâțele și straturile de germeni au fost îndepărtate. Acest proces elimină o mare parte din fibrele, vitaminele și mineralele prezente în cerealele integrale”, spune Sabat, adăugând că pâinea albă tinde să fie săracă în fibre alimentare și nu are tot spectrul de nutrienți din pâinea integrală.

”Poate provoca creșteri mai rapide ale zahărului din sânge din pricina indicelui său glicemic ridicat”, adaugă Sabat.

Ea subliniază că o felie de pâine albă sau, dacă o cântăriți, aproximativ 28-30 de grame – conține aproximativ 70-80 de calorii, mai puțin de un gram de fibre și puține vitamine și minerale. Dacă doriți să mâncați mai sănătos, ar trebui să alegeți pâinea integrală, sfătuiește ea.

Pâinea cu maia, considerată o opțiune sănătoasă

În schimb, pâinea din cereale integrale este săracă în zahăr și calorii și bogată în proteine. Este bogată în fibre, care pot ajuta la reglarea zahărului din sânge și la scăderea nivelului de colesterol. O porție standard de pâine integrală (o felie) conține aproximativ 80-100 de calorii, aproximativ două până la trei grame de fibre și un profil mai bun de vitamine și minerale, în comparație cu pâinea albă, potrivit lui Ingram.

Pe lângă faptul că furnizează mai multe fibre și vitamine (cum ar fi vitaminele B) și minerale (magneziul și zincul), acest tip de pâine conține și compuși vegetali, numiți fitonutrienți, care susțin sănătatea și previn bolile. De asemenea, pâinea cu maia este considerată o opțiune sănătoasă datorită procesului de fermentare a aluatului. Fermentarea creează probiotice naturale care pot sprijini digestia și sănătatea intestinului.