Pâinea este un aliment de bază, într-o gamă largă de soiuri, cu impact variabil asupra greutății corporale și a sănătății. Anumite tipuri de pâine, în special cele bogate în fibre, pot fi incluse într-o dietă echilibrată, fără a provoca creșterea în greutate.
Trei tipuri de pâine care ajută la dietă
Aceste opțiuni de pâine bogate în fibre oferă nutrienți esențiali, promovează sănătatea digestivă și ajută la menținerea senzației de sațietate, fiind o componentă valoroasă a unei rutine alimentare hrănitoare.
Există trei tipuri de pâine cu care vă puteți răsfăța, fără să vă faceți griji cu privire la creșterea în greutate. Nutriționiștii susțin că pâinea cu aluat, pâinea de secară și din grâu integral sunt trei dintre cele mai bune opțiuni. Pâinea din grâu integral și pâinea de secară conțin mai multe fibre.
1. Pâinea de secară
Făina de secară, un ingredient-cheie, conține un procent mai mare de fibre și nutrienți, în comparație cu făina de grâu rafinată. Conținutul de fibre, în special fibrele solubile, contribuie la o senzație de sațietate și ajută la reglarea apetitului.
„Mulți oameni presupun că trebuie să elimine pâinea din alimentație dacă încearcă să slăbească, dar nu este adevărat. În timp ce pâinea albă nu oferă organismului foarte mulți nutrienți, există și alte tipuri de pâine benefice organismului”, spune nutriționistul Laura Van Doren.
Una dintre ele este pâinea de secară, deoarece o felie conține doar 65 de calorii. Este bogată în nutrienți, ajutând la pierderea în greutate. Acest tip de pâine conține, de asemenea, nutrienți precum seleniu, tiamină, mangan, potasiu și fibre
„Deoarece pâinea de secară are un conținut scăzut de calorii și este destul de sățioasă, vă poate ajuta să nu mai mâncați în exces, menținând în același timp un deficit caloric”, spune Van Doren.
2. Pâine integrală/de cereale integrale
Pâinea de cereale integrale este foarte bogată în fibre alimentare, în special fibre insolubile. Fibrele joacă un rol crucial în reducerea inflamației prin promovarea digestiei sănătoase, sprijinirea microbiotei intestinale și prevenirea constipației. În schimb, pâinea albă, făcută din cereale rafinate, nu are conținut semnificativ de fibre, ceea ce poate contribui la inflamație și probleme digestive.
Cel mai mare avantaj al pâinii integrale este includerea fibrelor. Spre deosebire de pâinea albă, pâinea integrală 100% este mai puțin procesată și mai puțin rafinată, așa că va conține fibre de grâu.
„Fibrele ne ajută să ne simțim mai plini, pot adăuga volum fără calorii unei mese, iar fibrele previn creșterea glicemiei după masă, încetinind absorbția zahărului”, explică nutriționista.
3. Pâinea cu maia
Pâinea cu maia, cu aroma sa acidulată, distinctă, se remarcă nu numai prin gustul său, ci și prin legătura potențială cu gestionarea greutății. Spre deosebire de alte tipuri de pâine care ar putea contribui la creșterea în greutate din pricina făinii și zaharurilor rafinate, aluatul este fermentat cu un starter natural de maia, constând de obicei din făină și apă.
„Procesul natural de fermentație din pâinea cu aluat descompune carbohidrații complecși în zaharuri mai simple, rezultând o digestie mai lentă și o eliberare mai treptată a glucozei în sânge”, spune dieteticianul Matthew Richards.
Acest lucru ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind accidentele care pot declanșa supraalimentare. Pâinea cu aluat are „mai puțini aditivi și conservanți, în comparație cu pâinea produsă comercial, ceea ce o face o opțiune mai sănătoasă și mai bogată în nutrienți”, explică acesta.
„Pâinea cu aluat are, de obicei, o textură mai densă și o aromă specială, ceea ce poate promova un sentiment de satisfacție și de sațietate, cu porții mai mici”, dezvăluie Richards.
Profilul său de aromă o face o alegere plăcută, reducând dorința de a consuma alimente bogate în calorii.