Azodicarbonamida (ADA), otrava din pâine
Unul dintre cei mai periculoși compuși din pâine este Azodicarbonamida (ADA), un ingredient folosit pentru a face pâinea mai pufoasă și mai atractivă. ADA este un compus chimic folosit, de obicei, în producția de materiale plastice și este adăugat în făină pentru a îmbunătăți textura pâinii.
Cu toate acestea, acest agent de maturizare poate avea efecte grave asupra sănătății, inclusiv creșterea riscului de apariție a cancerului din cauza formării etil carbamatului, o substanță extrem de toxică.
„Cu cât făina de grâu este de o calitate mai redusă, cu atât este nevoie de ADA în cantitate mai mare pentru a obține o pâine pufoasă, crescută, aspectuoasă”, avertizează dr. Adina Alberts pe TikTok.
@ionelbogdan0# Pâine de casa , cu Dr Adina Alberts 🔥👏🙏♬ sunet original – Ionel Bogdan
Totuși, surprinzător sau nu, legea din România permite folosirea unor asemenea substanțe periculoase în procesul de fabricare a pâinii. Conform reglementărilor actuale, multe dintre făinurile folosite în comerț pot conține agenți de albire și aditivi, precum peroxidul de acetonă sau bromatul de potasiu, care sunt nocivi pentru organism.
„Vă mirați cum de producătorii de panificație care otrăvesc cel mai sfânt aliment sunt încă liberi să umple piața cu pâine cu aditivi?Asta pentru că legea PERMITE!
Iată ce spune legea:
Normele privind folosirea agenţilor de maturizare şi de albire prevăd următoarele:
- orice făină, în afară de făina integrală, poate conţine una sau mai multe din substanţele următoare: acid ascorbic, bromat de potasiu, persulfat de amoniu, persulfat de potasiu, fosfat monocalcic, dioxid de clor (cu conţinut volumic de maxim 20 % clor), azodicarbonamidă, peroxid de acetonă;
- orice făină, în afară de cea integrală, poate conţine peroxid de benzoil;
- orice făină, în afară de cea integrală, destinată preparării biscuiţilor şi produselor de patiserie poate conţine clor.
Astfel că atât timp cât legea permite asemenea toxine în compoziția pâinii din comerț, dacă vrem să rămânem sănătoși, nu ne rămâne decât să ne cumpărăm făină organică și să ne preparăm pâinea în casă”, a mai precizat medicul.
Pâine în casă, rețeta specială a Adinei Alberts
Dr. Adina Alberts recomandă ca soluție principală prepararea pâinii acasă.
„Pâinea este un aliment de bază. Pâinea este foarte hrănitoare, dar poate fi și foarte toxică, dacă nu știm exact ce conține sau dacă această pâine pe care o luăm din comerț conține prostii. Din nefericire, făinurile de grâu care există în comerț, acelea care au triplu 0, ele sunt albe, sunt imaculate, sunt nemaipomenite.
Produsul obținut din aceste făinuri este crescut frumos, este elastic, are toate calitățile din lume ca să fie aspectuos și gustos, dar din păcate nu este sănătos. Făina de grâu nu este albă, nu este albă complet. Făina de grâu este ușor gri, un alb murdar. Aceea este făina de grâu bio, aceea este făina de grâu sănătoasă”, îndeamnă specialistul.
Pentru cei care vor să încerce o variantă sănătoasă și gustoasă, ea oferă o rețetă simplă de pâine de casă:
Ingrediente:
- 700 g de făină de grâu bio;
- 500 ml apă călduță;
- 20 g drojdie proaspătă;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 1 linguriță sare;
- 1 linguriță zahăr;
- semințe la alegere (opțional).
Mod de preparare:
Amestecă făina cu sarea. Dizolvă drojdia în apa călduță cu zahărul și adaugă în făină. Frământă aluatul timp de 5 minute, adaugă uleiul și semințele preferate. Lasă aluatul la crescut în frigider timp de cel puțin 12 ore.
Preîncălzește cuptorul la 180°C, pune o tăviță cu apă pentru abur și coace pâinea timp de 25-30 de minute.