Adevărul despre paracetamol. Ce reacții adverse are? Poate fi foarte periculos

Noi informații despre Paracetamol, medicamentul pe care milioane de români îl folosesc. S-a aflat ce reacții adverse poate cauza, dar și cât de sigur este. Care este adevărul despre acest tip de medicament?

Timpul.md scrie că există mai multe tratamente care au mecanisme neînțelese, însă toate sunt testate. În ceea ce privește situația paracetamolului, medicii susțin că există o serie de reacții adverse și la acest tip de medicament.

Mai exact, atunci când este consumat în doze optime, la recomandarea medicului, oferă un rezultat tolerat. Pe de altă parte, având în vedere faptul că poate fi achiziționat de la orice altă farmacie, probleme pot deveni serioase.

Astfel, dacă 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioada de cateva zile, nu pun probleme, 3 grame pe zi de paracetamol cu durata lunga de actiune, pe o perioada de mai multe zile, pot genera reactii adverse serioase, îndeosebi hepatice.

În același timp, sursa citată precizează că exista cazuri de distrugere a celulelor hepatice pana la insuficienta hepatica acuta, sangerari, modificari ale elementelor sangvine care survin dupa ingestia de paracetamol fara supraveghere.

Adevăratele reacții adverse ale Paracetamolului

De menționat este faptul că toate reacțiile adverse sunt trecute pe prospectul medicamentului însă nu foarte lume le citește. Astfel, printre posibilele reacții adverse la Paracetamol se numără:

  • coloratie galbena piele, sclere (arata afectarea hepatica, cu icter);
  • pete rosii sau vinetii pe piele (afectare vasculara);
  • afte sau ulcere la nivelul gurii;
  • mancarime (prurit) ;
  • urina rosie (hematurie);
  • greata, varsaturi; diaree, balonizare;
  • spasme musculare ;
  • insomnie;
  • urina în cantitate mica (oligurie);
  • alergii pana la hipersensibilizari de tip anafilaxie.

În acest context, medicii recomandă ca în momentul în care apare senzația de somnolență profundă sau durere severă în etajul abdominal superior, transpiratii abundente, persoana în cauză trebuie să meargă neapărat la medic în contextul în care acestea sunt  semnele clare de intoxicatie cu acetaminofen.

Totodată, medicii mai sun că paracetamolul nu trebuie evitat, ci doar este nevoie de o atenție sportiă la gramaj, dar și la formulă. Trebuie evitate preparatele de 625mg sau 1g și este nevoie de consultul unui medic înainte de a le procura.

În același timp, persoanele care suferă de anumite boli de ficat, de sange, alergii cunoscute, trebuie să le evite, acestea luand doar pastile recomandate de medic.

Nu se combină nici diferite forme de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stari virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depasind doza fara sa ne dam seama.