Adevărul despre Paracetamol. Ce trebuie să știe cei care obișnuiesc să ia medicamentul

medicamente, pastile, paracetamol

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou caz de automedicație readuce în atenția românilor pericolul pe care îl reprezintă acest obicei. Un medicament aparent banal poate fi letal dacă este luat „după ureche”, atrag atenția medicii.

O femeie de 33 de ani, în comă după o doză de Paracetamol

O dramă familială din Galați s-a transformat într-un miracol medical, după ce o femeie în vârstă de 33 de ani, mamă a patru copii, a fost salvată la limită de medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

Florentina, așa cum a fost numită de sursele medicale, a fost transportată în comă la spitalul ieșean, prezentând insuficiență hepatică severă, cauzată de o doză excesivă de Paracetamol, administrată fără recomandarea medicului.

Conform cadrelor medicale, starea sa s-a agravat extrem de rapid după ce a luat o serie de pastile de Paracetamol, fără să știe că suferă de hepatită B și că ficatul său este grav afectat. Inițial, Florentina a fost transportată la spitalul din Tecuci, iar ulterior a fost transferată de urgență la Iași, intrând în comă pe 28 martie 2024.

„Pacienta în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Iași, de la Tecuci. Aceasta prezenta insuficiență hepatică acută și pe fond viral și pe fondul unei administrări mult prea mari de paracetamol. Pacienta era și însărcinată, cu un avort declanșat. Este posibil ca și acel cumul de medicamente să fi contribuit la insuficiența hepatică”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonator al Centrului Regional de Transplant Iași, potrivit Adevărul.

Paracetamol/SURSA FOTO: Dreamstime

Transplantul de ficat, singura șansă de supraviețuire

Eforturile medicilor din Iași au fost direcționate către identificarea unui donator compatibil pentru transplantul de ficat, singura șansă de supraviețuire a pacientei. Într-un act de solidaritate umană și cooperare medicală, a fost identificat un donator în București, o femeie de 56 de ani aflată în moarte cerebrală, care a oferit șansa de viață Florentinei.

„În acel moment s-a declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel național și coordonatorul de transplant. A identificat posibilitatea recoltării unui organ de la o pacientă în moarte cerebrală, aflată la Spitalul Universitar București”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Mama pacientei din Galați a povestit cum starea fiicei sale s-a deteriorat rapid în ultima săptămână, iar cei patru copii au trecut prin momente cumplite. Florentina, în comă și grav bolnavă, a avut norocul de a primi ajutorul necesar în ultima clipă, însă alți români care au recurs la automedicație cu Paracetamol au plătit cu viața.

„În ultima săptămână a început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică. Am plecat noi cu ea, pe drum deja a început să fie inactivă, doar se uita și atât. Și era foarte galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Copiii au rămas acasă plângând”, a povestit Maricica Iancu, mama pacientei din Galați.

Automedicația, un mare pericol în România

Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra pericolelor automedicației, subliniind că pastilele de Paracetamol pot avea efecte secundare letale și că este esențial să se apeleze la medic pentru orice tratament. El spune că trebuie să ne gândim la medicamente ca la o substanță chimică cu potențial letal, dacă nu este administrată cum trebuie.

Doctorul spune că Paracetamolul dă cele mai multe efecte secundare și efecte letale în Statele Unite ale Americii, de exemplu.

„Mare atenție la automedicație! Câteva comprimate, aparent banale, pot fi letale. Românii sunt mari consumatori de medicamente luate după ureche. Când ne hotărâm să luăm medicamente, trebuie să ne întrebăm dacă chiar avem nevoie de ele, dacă se potrivesc cu problema noastră. Nu trebuie să ascultăm sfaturile vecinilor, să ne uităm pe internet sau să ne informăm din alte surse. Trebuie să apelăm la medici“, atrage atenția dr. Tudor Ciuhodaru.