Comisia Europeană anunță că pașaportul de carbon este o dezinformare
În ciuda speculațiilor recente, Uniunea Europeană (UE) reafirmă angajamentul său ferm față de libertatea de circulație și ședere a cetățenilor săi, arată un comunicat transmis de Comisia Europeană.
Contrar informațiilor apărute în media, UE nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative care ar restricționa mobilitatea cetățenilor săi. Aceste zvonuri au fost alimentate de un raport publicat de o companie specializată în turism.
Libertatea de circulație și ședere reprezintă un pilon fundamental al cetățenilor din UE, inclusiv menționat în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (Articolul 45). Cu toate acestea, UE recunoaște, în paralel, importanța protejării mediului în fața amenințărilor climatice și degradării acestuia.
„Este important însă să conștientizăm faptul că viitorul Europei depinde de o planetă sănătoasă, așa cum o arată datele științifice. Schimbările climatice și degradarea mediului reprezintă o amenințare la adresa existenței Europei și a întregii lumi”, transmite Comisia Europeană într-un comunicat.
Pentru a o contracara, Pactul verde european este o prioritate pentru Comisia Europeană care urmărește transformarea UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:
- să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră
- creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor
- nicio persoană și nicio zonă a Europei să nu fie lăsate în urmă
Ce măsuri au fost adoptate la nivelul UE privind clima
Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55% până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră față de nivelurile din 1990.
Prin propuneri concrete, UE urmărește:
- Neutralitate climatică până în 2050: În domeniul climei, se propune transformarea UE în primul continent neutru climatic.
- Energii curate și eficiente: În domeniul energiei, sprijină tranziția către o energie curată și eficientă.
- Protecția biodiversității: În domeniul mediului și oceanelor, se caută protejarea biodiversității și a ecosistemelor Europei.
- Sistem alimentar sănătos și sustenabil: În agricultură, susține un sistem alimentar sănătos și sustenabil pentru planetă.
- Transporturi eficiente și ecologice: În transporturi, se promovează soluții eficiente, sigure și ecologice.
- Strategie industrială verde și digitală: În sectorul industrial, se implementează o strategie pentru o Europă competitivă, verde și digitală.
- Inovație și cercetare: În cercetare și inovare, se susține cercetarea care stimulează schimbările transformatoare.
- Investiții sustenabile: În finanțe și dezvoltare regională, se fac investiții care sprijină obiectivele Pactului Verde European.