Pacienții infectați cu COVID-19 vor avea de-acum două noi opțiuni de tratament care se pot administra acasă. Dar acest lucru vine la pachet cu ceva important: pastilele trebuie luate cât mai curând posibil după apariția simptomelor, relatează AP.
După cum se știe, autoritățile de reglementare din SUA au autorizat deja tratamentul celor de la Pfizer, Paxlovid, și pastila Molnupiravir produsă de compania Merck. La pacienții cu risc ridicat, s-a demonstrat că ambele reduc șansele de spitalizare sau deces din cauza COVID-19, deși Pfizer a fost mult mai eficient.
Pastilele antivirale nu sunt pentru toți
Există însă și un ”dar”. Și asta pentru că pastilele antivirale nu sunt pentru toți cei care au fost infectați. Pastilele sunt destinate celor care au o formă ușoară sau moderată de COVID-19 și care sunt mai predispuși să se îmbolnăvească grav. Este vorba de persoanele în vârstă și cele cu alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi boli de inimă, cancer sau diabet, care le fac mai vulnerabile. Ambele pastile au fost autorizate pentru adulți, în timp ce Paxlovid este autorizat și pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.
De ce Molnupiravir nu a fost autorizat pentru copii și gravide
Molnupiravirul produs de Merck nu a fost autorizat pentru copii, deoarece poate interfera cu creșterea și dezvoltarea oaselor. De asemenea, nu este recomandat femeilor însărcinate din cauza riscului apariției unor malformații congenitale. În schimb, pastila celor de la Pfizer nu este recomandată pacienților cu probleme severe ale rinichilor sau ficatului. Pastilele antivirale nu sunt autorizate nici pentru persoanele infectate cu Covid-19, spitalizate.
Când trebuie luate antiviralele
Pastilele trebuie luate cât mai curând posibil, în termen de cinci zile de la apariția simptomelor. Tusea, durerile de cap, febra, pierderea gustului sau a mirosului și durerile musculare sunt semnele cele mai frecvente ale infectării.
În comunicatul său, FDA a insistat că ambele tratamente sunt complementare vaccinurilor anti-COVID-19 şi că aceste seruri trebuie să rămână principalul instrument de luptă împotriva pandemiei de coronavirus.
Dr. Cameron Wolfe, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Duke, sfătuiește însă oamenii să facă un test imediat ce au simptome de COVID-19. ”Dacă așteptați până când nu mai puteți respira, ratați șansa prin care noile medicamente vă pot fi de ajutor”, a spus Wolfe.
Guvernul SUA a achiziționat pastilele de la Merck și Pfizer și le furnizează gratuit, dar livrările vor fi limitate inițial. Tabletele vor fi expediate în farmacii, centre de sănătate comunitare și în alte locuri. Tratamentul durează cinci zile.
Pastilele de la Pfizer și Merck, eficiente împotriva variantei Omicron
Potrivit AP, este de așteptat ca pastilele de la Pfizer și Merck să fie eficiente împotriva variantei Omicron, deoarece nu vizează proteina Spike, unde se află majoritatea mutațiilor îngrijorătoare ale variantei. Cele două pastile funcționează însă în moduri diferite pentru a preveni reproducerea virusului.
Paxlovid a arătat o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor şi deceselor la pacienţii cu riscuri mari de a dezvolta forme severe de COVID-19, potrivit datelor furnizate de un studiu clinic.
Eficacitatea mai mică a pastilei de la Merck față de cea a pastilei Pfizer ar putea să afecteze însă viitoarele vânzări ale grupului Merck.