Disputele din coaliția de guvernare pe tema renegocierii PNRR continuă, în special legat de plafonul pensiilor din PIB. Liderul liberal Florin Cîțu a postat pe contul său de socializare un grafic privind evoluția procentului pensiilor din PIB în ultimii 6 ani.

„Adevărul despre cheltuielile cu pensiile % din PIB. #UCantHandleTheTruth #RomaniiTrebuieSaStie”, scrie Florin Cîțu pe Facebook.

Amintim că, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, declara joi că posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare la Comisia Europeană. Acesta a explicat că România trebuie să se încadreze în plafonul de 9,4% din PIB cu pensiile începând cu 2023, plafon care include toate pensiile.

Comisia Europeană, îngrijorată de posibila renegociere a PNRR

„În analiză trebuie să iei toate pensiile şi asta a fost discuţia cu Comisia. Practic, Comisia nu a cerut să adopţi un anumit sistem, ci să iei în analiză toate pensiile. Pentru că, aşa cum vă spuneam, inechităţile pe care le regăseşti în sistemul public de pensii, le regăseşti de exemplu şi la pensiile militare. Un militar, indiferent, nu vreau să dau un exemplu de grad, care a ieşit la pensie acum 7 ani are o pensie câteodată şi la jumătate sau mai puţin de jumătate din pensia pe care a câştigat-o un militar cu un statut similar anul trecut …

De exemplu în sistemul public de pensii există acel indice de corecţie, care îţi creşte pensia cu 40% doar pentru că ieşi la pensie anul acesta şi nu ai ieşit la pensie acum 5 ani sau 6 ani, când era mult mai mic acel indice de corecţie. Şi acesta a generat inechităţi. Şi inechităţile acestea vin an de an. Îţi ies încă, eu ştiu, câteva zeci de mii oameni, sute de mii de oameni la pensie şi adaugi la inechitate. Şi atunci trebuie să faci o analiză a tuturor categoriilor de pensii, nu numai a unora, pentru că vă repet, aceste inechităţi sunt în toate sistemele de pensii, că vorbim de militari, magistraţi şi aşa mai departe”, a declarat Dan Vîlceanu.

El a semnalat că trebuie să facem mai mult şi să vorbim mai puţin pentru că în prezent noi tot vorbim de 9,4%, dar nu avem un proiect de lege din care să rezulte că trebuie să plătim mai mult de 9,4%, ci pur şi simplu „facem o dezbatere sterilă pe un procent, fără a avea ceva concret”.

Ministrul Muncii susține o renegociere

Anterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, că susţine o renegociere a ţintei de 9,4% din PIB prevăzută în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile.

„Susţin în continuare că acel 9,4% nu este nimic altceva decât sărăcirea viitoarelor şi actualelor generaţii de seniori din România. (…) Clar (ar trebui renegociat – n.r.) Avem discuţii deja în coaliţie, avem discuţii şi în Guvern, pentru a ne pregăti pentru această negociere şi suntem extrem de determinaţi să o facem. Cetăţenii români nu trebuie să fie cetăţeni săraci. Că cineva a gândit, cândva, în trecut… Trebuie să schimbăm această gândire”, a explicat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.