Diferențele uriașe în ceea ce privește nivelul pensiilor între România și Germania continuă să fie o realitate dureroasă pentru pensionari, arătând discrepanțe dintre cele două țări.
Diferențe uriașe între pensiile din România și Germania
Aceste discrepanțe din sistemul de pensii ridică semne de întrebare despre sustenabilitatea și eficiența politicii sociale și economice din România, accentuând și mai mult nevoia de reforme structurale profunde pentru a asigura un viitor mai sigur și mai echitabil pentru pensionari.
Potrivit datelor recente, în ciuda majorărilor din ultimii ani, pensia medie netă în România este de aproximativ 2.400 de lei, echivalentul a aproximativ 485 de euro. În același timp, în Germania, după 40 de ani de muncă, pensia medie atinge suma de 1.500 de euro, fiind mult mai mare decât cea din țara noastră.
Această diferență uriașă, care depășește adesea 1.000 de euro, subliniază discrepanțele economice considerabile dintre cele două țări europene. În ciuda veniturilor mai mari, situația pensionarilor din Germania este departe de a fi ideală, cu aproape jumătate dintre persoanele de peste 65 de ani în pericol de sărăcie.
În România, seniorii se confruntă cu provocări economice serioase, luptându-se cu scumpirile la alimente, servicii și medicamente. Chiar și cu majorările recente ale pensiilor, nivelul de trai rămâne unul extrem de scăzut în comparație cu alte țări europene, scrie Antena 3.
Peste 1,1 milioane de persoane primesc indemnizație socială pentru pensionari
În România, numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în ianuarie 2024 de 1.141.775 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Dintre aceștia, 1.040.187 erau pensionari din sistemul public, iar 101.588 erau pensionari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
Cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizații erau în București – respectiv 48.714 – și în județele Suceava (42.616 pensionari), Dolj (37.776), Iași (37.533) și Prahova (35.641).
CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizație socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare.