Președintele CSM, judecătorul Daniel Grădinaru, este de părere că în România există pensii mult mai mari decât cele ale magistraților. El a subliniat că în țara noastră există o singură putere: cea care a câștigat alegerile.

”Din păcate, e o singură putere, în opinia mea, care a câștigat alegerile, pentru că sunt și-n Guvern și-n Parlament, cumulează calități și atunci nu mai putem vorbi despre un echilibru al puterilor în stat”, a spus Daniel Grădinaru.

Pensiile magistraților vs cele ale militarilor

Judecătorul a arătat, într-o intervenție pentru dcnews, că deși decidenții au recunoscut informal că ei – respectiv cei din justiție, în contextul discuțiilor despre pensionare – reprezintă un procent foarte mic, e bine să puncteze ”atunci când vorbești despre pensii nesimțite ale magistraților, că sunt pensii mai mari la alți angajați ai statului, din instituții la nivel înalt, iar, pe de altă parte, există alte categorii, militari, polițiști – vorbim despre sute de mii acolo, la noi sunt câteva mii și au mai rămas 5700 procurori și judecători în funcție. Acolo vorbim despre armate întregi”.

Afirmațiile șefului CSM vin în contextul în care CCR se reunește în 26 iulie pentru a dezbate contestația formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție la proiectul de lege care modifică pensiile speciale ale magistraților. Astfel, în data de 26 iulie, CCR va judeca obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Avertismentul transmis de mai multe asociații

De altfel, pe 20 iulie, mai multe asociații au avertizat că pensiile magistraților ar putea fi mai mici decât cele din sistemul public, în cazul în care legea care supraimpozitează pensiile judecătorilor și procurorilor, dispune recalcularea pensiilor aflate în plata și crește vârstă de pensionare a magistraților la 60 de ani va intră în vigoare în formă votată de Senat și Camera Deputaților.

Avertismentul a fost lansat de de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), condusă de judecătoarea Dana Girbovan, Asociația Magistraților din România (AMR), condusă de judecătoarea Andreea Ciucă, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), condusă de judecătoarea Florica Român, Asociația Procurorilor din România (APR), condusă de procuroarea pensionară Elena Iordache și Asociația Națională a Magistraților Pensionari din România (ANMPR), condusă de procuroarea pensionară Kibedi Katalin.