Dacă forța de muncă trece de la sprint la maraton, tinerii sunt gata să reacționeze în consecință, făcând mici pauze pentru a bea apă pe traseu. Fenomenul a fost numit „micro-pensionare” de către utilizatorii TikTok. În esență, se spune că au nevoie de un an sabatic.
Adevărul despre pensiile generației boomers
Pregătită să-și ia un an de concediu, Anaïs Felt (31 de ani), care a lucrat într-o companie de tehnologie, spune că „nu s-a simțit niciodată mai bine” decât în timpul pauzei, menționând că se simte mai odihnită și mai sănătoasă.
„Cred că lumea noastră se schimbă, iar oamenii și milenialii care ocupă roluri de conducere încep să respecte nevoia noastră de a avea mai mult timp liber”, adaugă ea.
Burnout-ul alimentează micro-pensionarea adulților tineri
Într-adevăr, munca pare să afecteze în ultimul timp angajații. Doar 50% dintre lucrători spun că „înfloresc în timp ce sunt la muncă”. Gallup observă că rata angajaților care prosperă a început să scadă în 2020, când a lovit pandemia. Confruntarea cu munca de acasă și apoi scăderea flexibilității din partea angajatorilor a dus probabil la un impact asupra bunăstării lor, amplificând burnout-ul la locul de muncă mai ales în 2024.
Intrând în forța de muncă în această perioadă de schimbare, Gen Z pare a fi deosebit de nemulțumită. Adesea și cel mai prost plătită, această cohortă a fost considerată cea mai stresată generație, într-un sondaj realizat în 2023. Chiar și milenialii, care au rolul dificil al managerilor, raportează niveluri ridicate de burnout, scrie Yahoo.
Pentru a se bucura la maximum de viață, cât este tânără, Felt a refuzat toate ofertele pentru a menține un echilibru cât mai bun între viața profesională și viața privată.
„Îți dai seama că, odată ce ieși din bula ta, există moduri diferite de a-ți trăi viața și de a profita de ea la maximum”, spune ea.
La celălalt capăt al spectrului, angajații mai în vârstă consideră că părăsirea job-ului este o decizie incredibil de dificilă.
Cei din generația Boomers nu pot renunța la locul de muncă
Generațiile mai în vârstă au altă teorie. Spun că sunt mai puțin pregătiți din punct de vedere financiar să părăsească locul de muncă, pe măsură ce pensia a dispărut – subliniază Alicia Adamczyk de la Fortune. Unii au fost forțați să amâne momentul ieșirii la pensie sau să se întoarcă la muncă după ce au constatat că economiile lor nu sunt suficiente.
Anxietatea financiară îi face chiar și pe boomerii bogați să acționeze mai cumpătat, deoarece optează pentru o pensionare mai târzie. Oamenii cred că au nevoie de mai mult decât ar putea pentru a se pensiona, deoarece Northwestern Mutual subliniază că „cifra magică” necesară pentru a se pensiona crește mai repede decât rata inflației.
Lăsând la o parte finanțele, munca pare să-și fi pus amprenta asupra psihicului generațiilor mai în vârstă.
„Pentru mine pensionarea este un lucru înfricoșător. Cât de mult poți să stai pe plajă?”, spune George Cavedon (73 de ani).
Este o tendință larg răspândită, deoarece rata americanilor de peste 65 de ani care lucrează încă s-a dublat, conform datelor Pew Research Center. Este posibil ca temerile lor să fi influențat dorința generațiilor mai tinere de a redefini munca pentru ele însele, sau cel puțin de a-și lua o vacanță.