Adevărul despre pensiile militare! Este răsturnare totală de situație în România: Încă nu am renunțat…

pensie bani

S-au aflat noi date despre pensiile militare. În spațiul public a apărut convingerea că, spre deosebire de restul angajaților din România, militarii activi nu ar plăti contribuții pentru pensie. Acum, lucrurile sunt mai clare, iar legislația arată exact care este adevărul.

Detalii importante despre pensiile militare după ce a fost făcută o trecere în revistă a legislației. În încercarea de a înlătura confuzia care s-a creat în jurul pensiilor militare de stat și a taxelor plătite din solde de beneficiarii acestora, Georgeta Gheorghe a explicat pe pagina sa de Facebook care este adevărul pe acest subiect.

„Încă nu am renunțat la încercările de a înlătura confuzia care s-a creat în jurul pensiilor militare de stat și a taxelor plătite din solde de beneficiarii acestora.

Din neștiință, dar și cu rea intenție în unele situații, s-au tot făcut în spațiul public afirmații care au determinat în cele din urmă ca în mentalul colectiv să apară convingerea că, spre deosebire de restul angajaților din România, militarii activi nu ar plăti contribuții pentru pensie”, a afirmat acesta.

Militarii plătesc contribuții din soldele lunare brute

Georgeta Gheorghe a menționat că nimic nu este mai greșit.

„Din soldele lunare brute ale militarilor, se rețin și se virează la bugetul de stat exact aceleași contribuții ca în cazul oricărui alt salariat din țara noastră.

Nu din 2017 sau din 2018 așa cum în mod eronat declară diverse persoane publice, ci cu mult înainte”, a spus aceasta.

S-a reținut contribuția pentru pensie

Georgeta Gheorghe a explicat că militarilor li s-a reținut contribuția pentru pensia suplimentară exact de la aceeași dată de la care s-a reținut și angajaților civili, respectiv 1 ianuarie 1967. Actul normativ care a instituit această reținere este Decretul nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat și pensia suplimentară.

Potrivit acestuia, la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Contribuțiile pe care le plătesc militarii inclusiv în acest moment sunt reglementate de art. 31 alin (1) care prevede „cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale”.

„Baza lunară de calcul al contribuției individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut”, a spus Georgeta Gheorghe.

Din 1 ianuarie 2016, banii se virează direct la bugetul de stat

Ea a menționat că militarii plătesc și au plătit contribuții. Singura diferență este că, începând cu 1 ianuarie 2016 acestea se virează direct la bugetul de stat și nu la bugetul asigurărilor sociale. Tot la fel au fost virate și în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010.

Amintim că Banca Mondială a transmis un raport privind recomandările pentru pensiile militare din România. Potrivit raportului, lucrurile decise prin PNRR merg în direcția corectă.

Datele statistice recente privind numărul de beneficiari care primesc pensie militară, valoarea medie a acestor prestaţii şi beneficii în sistemul general de pensii, precum şi datele agregate privind cheltuielile şi contribuţiile relevă că numărul de beneficiari a crescut de la 177.063 în 2019 la 197.134 în 2022, iar cheltuielile cu pensiile militare au ajuns în 2022 la peste 10 miliarde de lei, de la puţin peste 8 miliarde în 2019.