România are cea mai avantajoasă legislație din UE

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut recent o serie de declarații privind cadrul legislativ favorabil de care beneficiază România în ceea ce privește condițiile speciale și deosebite de muncă, afirmând că țara noastră deține cea mai avantajoasă legislație în acest domeniu din Uniunea Europeană.

Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei intervenții la Digi 24, unde ministrul a subliniat importanța acestor reglementări pentru categoriile profesionale care au lucrat sau lucrează în astfel de condiții.

simona bucura oprescu
SURSA FOTO: Facebook/Simona Bucura Oprescu

Studiile care susțin afirmațiile ministrului

Simona Bucura-Oprescu a menționat că există mai multe studii care susțin această afirmație. Unul dintre acestea este realizat de Departamentul de Studii Parlamentare și Politici din cadrul Direcției de Studii și Documentare Legislativă.

Acest studiu, alături de alte două rapoarte, oferă o analiză comparativă a regimului condițiilor speciale de muncă în statele membre ale Uniunii Europene.

Conform acestor studii, România oferă cele mai bune condiții legislative pentru lucrătorii care se află în astfel de situații.

”Am un studiu realizat de Departamentul de Studii Parlamentare şi Politici de la Direcţia de Studii şi Documentare Legislativă, este un document oficial, se referă la regimul condiţiilor speciale de muncă în statele Uniunii Europene, mai am încă două studii în afară de acesta, şi dacă veţi avea răbdarea – atât instituţiile media, cât şi experţii, cât şi pensionarii care beneficiază de condiţii speciale şi deosebite de muncă – să analizeze toate aceste date veţi vedea că şi în momentul în care noi vorbim avem cea mai favorabilă legislaţie din Uniunea Europeană pe condiţii speciale şi deosebite de muncă”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura Oprescu
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

Impactul asupra pensionarilor

Un aspect important abordat de ministru a fost impactul noii legi a pensiilor asupra persoanelor care au lucrat:

  • în condiții speciale
  • și deosebite de muncă

Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Simona Bucura-Oprescu a declarat că nu toate persoanele care au beneficiat de aceste condiții vor avea pensiile diminuate.

Dimpotrivă, datele furnizate de Casa Națională de Pensii Publice indică faptul că un număr semnificativ dintre pensionarii aflați în această situație au înregistrat creșteri ale pensiilor.

Concret, din cei aproximativ 131.000 de pensionari care au lucrat în condiții speciale, circa 74.000 au beneficiat de creșteri ale pensiilor.

De asemenea, din cei 116.300 de pensionari cu condiții deosebite, aproximativ 82.300 au înregistrat creșteri ale veniturilor.

”Este fals! Din evaluările Casei Naţionale de Pensii Publice în ceea ce priveşte pensionarii care sunt astăzi în condiţii speciale, discutăm despre circa 131.000, dintre care circa 74.000 sunt pensii crescute.

Inclusiv în ceea ce priveşte pensionarii cu condiţii deosebite, avem circa 116.300 în total şi avem circa 82.300 cu pensii crescute”, a afirmat Bucura-Oprescu.

Ministrul a subliniat și faptul că, până în anul 2035, România va reuși să mențină aceste condiții speciale și deosebite de muncă. Acest lucru înseamnă că lucrătorii din aceste domenii vor continua să beneficieze de:

  • reducerea vârstei de pensionare
  • sporuri de grupă
  • și majorări de punctaj

Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea intereselor celor care au desfășurat activități în medii de muncă periculoase sau solicitante.