Avertisment dur cu privire la pensiile românilor! Trebuie să le spun onest situația

Invitat în emisiunea ”Legile puterii”, fostul ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, a declarat că România se află în procedură de deficit bugetar și că totul ar trebui prezentat corect românilor. De asemenea, acesta a criticat proiectul de buget propus de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Senatorul liberal spune că ”trebuie puse toate cheltuielile pe masă, pentru situația reală, și măsurile trebuie discutate. Din punctul nostru de vedere (PNL – n.red.), noi nu refuzăm pachetul social. Trecem prin trei crize: energetica, pandemica si viitoarea criză economica.”

”Dar aceste cheltuieli trebuie făcute sustenabil. Pentru că tot românii suferă. Nu acum, anul viitor, peste doi ani. Trebuie să le spunem onest românilor situația în care ne aflăm”, a declarat Alexandru Nazare, miercuri seară, la „Legile puterii”, cu Alexandra Păcuraru.

De asemenea, acesta a mai declarat că este esențial să se găsească un punct de echilibru sustenabil.

”Cred ca esențialul este sa găsim punctul de echilibru sustenabil. Acest 9,4% din PIB (cât înseamnă creșterea pensiilor pentru 2022 – n.red.) nu e singurul criteriu. Aceste criterii sunt clar enumerate in raportul de evaluare (al Comisiei Europene – n.red.)”, a mai spus Alexandru Nazare.

Amintim că majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022 va duce la cheltuieli de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliere, acest prag a fost acceptat de către Comisia Europeană și nu trebuie depășit.

România este în procedură de deficit excesiv din 2019

Fostul ministrul de Finanțe a reiterat că România se află în deficit de excesiv din 2019, subliniind că suntem singura țară cu un astfel de deficit.

”Pe cash va fi sub 7,1%din PIB, la anul trebuie să fie 5,8. Efortul pentru anul viitor e semnificativ. Mai apar două criterii despre care nimeni nu vorbește: balanta structurala unde ne-am asumat ca facem 0,7 si pana acum am facut 0,4, pe care nu-l îndeplinim. Plafonul de cheltuieli primare de 3,4 in acest an, in raportul de toamna al Comisiei este aproape dublu, iar pentru 2022 nu mai e 3,4, ci 1,3. Si in primul raport de evaluare de când am intrat in procedura de deficit sunt trecute in tabel.

Daca in această procedura avem 1,3 % din PIB pentru 2022 si pachetul social, dar unde sunt investitiile, celelalte cheltuieli?!”, a concluzionat Alexandru Nazare.