Dincolo de atracția pe care o stârnesc persoanele cu ochi albaștri, iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știm când vine vorba de cea mai captivantă culoare a ochilor potrivit acestui site.
Potrivit Clinicii Cleveland, până acum aproximativ 10.000 de ani, se credea că toată lumea are ochi căprui. Acum, se estimează că 8-10% dintre oamenii de pe planetă au ochi albaștri.
Toți oamenii cu ochi albaștri au un singur strămoș comun!
Cercetătorii au ajuns la concluzia că ochii albaștri au apărut inițial la o singură persoană, care a transmis o mutație genetică care apoi s-a răspândit în întreaga lume. Cu alte cuvinte, toți oamenii cu ochi albaștri au un singur strămoș comun.
În 2008, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au examinat o anumită mutație genetică. Cercetarea lor a fost publicată în The Journal of Human Genetics. Datorită studiului lor se știe că în urmă cu 10.000 de ani, toată lumea avea ochi căprui. Dar, la un moment dat, a apărut o mutație pe gena OCA2, care controlează cantitatea de melanină pe care o producem.
Mai exact, această mutație a acționat ca un soi de „comutator” și „a oprit” capacitatea oamenilor de a mai avea ochi căprui. Așa au început să apară fascinanții ochi albaștri.
A fost identificată mutația ”vinovată” de această schimbare a culorii ochilor
Echipa din Copenhaga a identificat mutația care a creat ochii albaștri. În același timp, a descoperit și că toți oamenii cu ochi albaștri au ceva în comun.
„Putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș”, a spus profesorul Hans Eiberg. „Toți au moștenit același ”comutator” exact în același loc din ADN-ul lor”, a menționat el. Odată cu mutația specifică, corpul are o capacitate limitată de a produce melanină în iris, rezultând un iris albastru, mai degrabă decât un iris maro.
Mutația genetică nu este o trăsătură pozitivă sau negativă. După cum a explicat Eiberg, mutațiile pot afecta lucruri precum pistruii, calviția, culoarea părului și multe altele. „Pur și simplu arată că natura amestecă constant genomul uman, creând un ”cocktail genetic” de cromozomi umani și încercând diferite schimbări în timp ce face acest lucru”, a subliniat el.
97% dintre persoanele analizate au împărtășit un singur haplotip
Potrivit Colegiului Medicilor din Philadelphia, cercetătorii au studiat ADN-ul mitocondrial al indivizilor cu ochi albaștri din diferite țări, precum Iordania, Danemarca și Turcia. Cercetătorii au descoperit că peste 97% dintre persoanele cu ochi albaștri au împărtășit un singur haplotip (o combinație de determinați genetici care controlează sinteza unor proteine specific) care este, de obicei, moștenit.
Din această cauză, cercetătorii cred că mutația este transmisă genetic, iar asta înseamnă că toți oamenii cu ochi albaștri sunt înrudiți, având un singur strămoș.